MATTARELLA NA ODLASKU

Talijanski predsjednik započeo oproštajnu turu: Susreo se s diplomatskim korom, a papi doveo unuke

Novog predsjednika (ili prvu predsjednicu) Talijanske Republike izabrat će Velika izborna skupština u koju ulaze svi zastupnici i senatori

predsjednik Talijanske Republike Sergio Mattarella i papa Franjo

 Handout/AFP

Sergio Mattarella (80), predsjednik Talijanske Republike kome 2 veljače istječe sedmogodišnji mandat na toj dužnosti, započeo je svoju oproštajnu turu današnjim službenim posjetom papi Frani (sutra 85) te zadnjim godišnjim susretom s diplomatskim korom akreditiranim u Italiji.

Mattarella je veleposlanicima i inim diplomatima rekao da je to njegov oproštaj od njih. Naglasio je: "Spasiti se možemo samo ako djelujemo svi zajedno. To razmatranje smo bilježili više puta u našim susretima, znatno prije početka pandemije. Zbilja naših dana nas poučava kako na području međunarodnih odnosa isključivo nacionalni pristupi nemaju nade u uspjeh."

Sveta Stolica je Papinu audijenciju Mattarelli samo zabilježila, bez ikakva spominjanja sadržaja, pazeći da se ne pomisli kako se i na koji način miješa u skori izbor trinaestog predsjednika Italije.

image

papa Franjo i predsjednik Talijanske Republike Sergio Mattarella

Handout/AFP

Iz talijanskih krugova se doznaje da je Mattarella, udovac, poveo sa sobom kćer i nešto unuka i da se Papa na kraju susreta šalio s tom djecom.

Između Pape i Predsjednika, prakticirajućeg katolika, vlada potpuni sklad uz potpuno poštivanje uloge onoga drugoga – ističu izvori iz Kvirinala. Između njih dvojice, kažu nam i u Vatikanu, vlada duboka srdačnost. Prvi put su se susreli 18 travnja 2015 u Vatikanu. Uslijedili su ini susreti, uključujući Papin posjet predsjedničkoj Kvirinalskoj palači u svibnju 2017.

image

monsignor Leonardo Sapienza i predsjednik Talijanske Republike Sergio Mattarella u Vatikanu

Handout/AFP

Mattarella je sudjelovao na nekoliko javnih događanja pod predsjedanjem Pape, i u Vatikanu, i u Rimu. U talijanskome glavnom gradu je bio na međunarodnome molitvenom susretu velikih svjetskih religija za mir, koji je organizirala Zajednica sv. Egidija organizirala na Kapitolu 20 listopada 2020. Mattarella je nazočio i skupu Talijanske biskupske naslovljenome "Mediteranska granica mira" u Bariju u veljači 2020.

image

predsjednik Talijanske Republike Sergio Mattarella i papa Franjo

Handout/AFP

Novog predsjednika (ili prvu predsjednicu) Talijanske Republike izabrat će Velika izborna skupština u koju ulaze svi zastupnici i senatori, te po tri predstavnika svake talijanske oblasti (mala Val d'Aosta šalje samo jednoga). Predstavnici oblasti bi morali omogućiti i udio manjina u izboru. Ipak, ni u Moliseu ni u Trstu nikada nije u Veliku izbornu skupštinu izabran predstavnik talijanske manjine.

Biranje novog predsjednika počet će nakon 20 siječnja. U prva tri glasanja za izbor je potrebna dvotrećinska većina, a za kasnija biranja samo natpolovična. Više stranaka zdesna i lijeva su najavile da žele da predsjednik bude izabran širokom inkluzivnom većinom.

Predsjednik Zastupničkog doma Roberto Fico najavio je da će nadnevak početka glasanja objaviti 4 siječnja.

Nakon napuštanja predsjedničke dužnosti Mattarella će automatski postati doživotni senator, što je i njegov prethodnik Giorgio Napolitano (96).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:27