ŽIVOTI SU SPAŠENI

Talijanska vlada izgubila bitku, na obalu sa spasilačkih brodova iskrcani svi migranti

Naravno da vlada Giorgie Meloni neće mijenjati svoju mantru da "brani nacionalne granice, jer su joj Talijani za to dali mandat". Bit će, vjerojatno i gore

Migrantima kojima je danas dozvoljeno da se iskrcaju na talijansku obalu

 Ipa/abaca/Abaca Press/Profimedia

Talijanska vlada izgubila je u potpunosti bitku, ali se pravi da nije izgubila obraz: večeras su s dvaju spasilačkih brodova nevladinih organizacija, privezanih u catanijskoj luci, iskrcani svi preostali migranti. Oni su prethodno odbacili mogućnost da ti brodovi ponovo isplove s njima na pučinu, a odbili su to i zapovjednici brodova. Italija im je zaprijetila globom od po 50.000 eura (što se moglo ponavljati iz dana u dan), a oni su protiv odluke nadležnih ministara podnijeli tužbu oblasnome upravnom sudu, i u Palermu, jer su na Siciliji, i u Rimu, jer su ondje ministri. Znajući rokove talijanskog sudstva (a upravno je razmjerno najbrže), mogli su na pravomoćnu presudu počekati barem mjesecima.

Nađeno je salamunsko rješenje: pošto je komisija Ministarstva zdravstva kao zdravstveno odnosno socijalno ugrožene prethodno s tih brodova pustila na kopno sve maloljetne, sve žene, te sve obitelji, danas je sljedeća komisija istog Ministarstva, sastavljena od psihologa i psihijatara, pustila na kopno sve inače navodno fizički zdrave punoljetne muškarce, ocijenivši da su, svi do jednoga, psihološki ugroženi stresom brodoloma, pa neizvjesnošću na spasilačkom brodu, pa štrajkom glađu koji su započeli.

Intonaciju je dao Youssuf, izbjeglica iz ratom razdirane Sirije, koji se bacio u more s palube broda Geo Barents. "Nisam mogao više, izludio sam", rekao je onima koji su ga izvlačili iz mora. Drugi Sirijac, koji je skočio s njime, imao je temperaturu povišenu na 39°C. Dakle, nije baš bio perfektno fizički zdrav, kako je utvrdila prva komisija.

Pa su onda Geo Barents (organizacija Liječnici bez granica, matična luka Aalesund, Norveška) napustili svih 211 prethodno zadržanih migranata, a Humanity One (organizacija SOS Humanity, matična luka Kiel, Njemačka) svih ondje prethodno zadržanih 34.

Rješenje je političko, zakonito, humanitarno, vlada nije popustila, nego su se stekli uvjeti… - ukratko: nipošto nije šija, premda nedvojbeno jest vrat.

U međuvremenu je mali brod Rise Above upućen u Reggio u Kalabriji i ondje iskrcao svih svojih 89 migranata brodolomaca, spašenih s gumenjaka bez pogona, bez ikakve komisije. I bez novinara.

Istodobno je Ocean Viking kojim raspolaže francuska nevladina organizacija SOS Mediteranée počeo zaobilaziti Siciliju u širokom luku s juga, izvan talijanskih teritorijalnih voda, da bi se zaputio put Marseillea, koji mu je francuska vlada otvorila kao "sigurnu luku" za migrante spašene i izvučene na palubu tog broda pod francuskom zastavom. Dakle, i Macronov režim je promijenio pjesmu, ali izbjegavši trublje i talambase kojima je bučio trio Meloninih ministara: Matteo Piantedosi (unutrašnji poslovi), Guido Crosetto (obrana), te vicepremijer Matteo Salvini (infrastrukture, koje obuhvaćaju i luke). Ista pirueta kao i u Rimu, ali je u Parizu izvedena elegantnije, na vrhu prstiju.

Naravno da vlada Giorgie Meloni neće mijenjati svoju mantru da "brani nacionalne granice, jer su joj Talijani za to dali mandat". Bit će, vjerojatno i gore. Jer je vježbanje strogoće nad migrantima identitetska gesta, markica na vratu desnice, sposobna odvući pozornost javnosti s presudnih ekonomskih pitanja i kriza, uslijed kojih iz Italije bježi više Talijanâ, pretežno mladih i obrazovanih muškaraca, nego što u nju doseljava stranaca, ne baš toliko obrazovanih.

Više ih bježi iz Italije nego što ih bježi u nju

Broj Talijana uteklih u inozemstvo popeo se na ozbiljno uvećanih 5,8 milijuna, dok je stranaca uteklih u Italiju sada oko 5,2 milijuna. Nakon više od pola stoljeća, Italija je opet postala pretežno emigrantska zemlja, što je bila uvelike u XIX i u prvoj polovini XX stoljeća.

To ilustrira izvijest Talijani u svijetu, objavljena danas u Rimu. Izvjestitelj je Migrantes, odjel Talijanske biskupske konferencije koji sada vodi mons. Gian Carlo Perego, nadbiskup ferrarski.

Više od pola emigriralih Talijana mlađe je od 34 godine, a 14 posto su maloljetni. Bježe zato jer ne vide perspektive, jer im je drugdje lakše obrazovati se i naći svoj posao. Odlaze najviše iz Lombardije, najrazvijenije talijanske oblasti, pa sa Sicilije, pa iz Veneta i zatim redom sa Sjevera Italije.

Broj se udvostručio u posljednjih 15 godina. U tom ih je razdoblju otišlo novih 2,7 milijuna, točno koliko ih se u Italiju u istom razdoblju uselilo. Prezreni useljenici ublažuju demografski kolaps Italije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 08:24