POSTEPENO OTVARANJE

Talijani užurbano pripremaju vanjske stolove uoči ublažavanja mjera: ‘Ovo je kao prvi dan škole‘

Talijanski restorani izgubili su 37,7 milijardi eura u 2020. godini, što je otprilike 40 posto uobičajenog godišnjeg prihoda
 Filippo MONTEFORTE/AFP

Restrikcije za brojne djelatnosti, uključujući restorane, barove i kina, ublažavaju se u brojnim talijanskim regijama u ponedjeljak, dok vlada polako ukida restrikcije u područjima s malim brojem zaraženih.

Četrnaest od 20 talijanskih regija, uključujući Lazio, čije je sjedište Rim, te Lombardiju sa sjedištem u Milanu postat će umjereno rizična "žuta" područja od 26. travnja, nakon što su više tjedana bili označeni kao "narančasta" ili "crvena" područja većeg rizika, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Ta promjena omogućit će restoranima i barovima da otvore terase, zbog čega su neki započeli postavljati stolove i pripremati hranu.

Kina, kazališta i koncertne dvorane također se otvaraju u ponedjeljak, nakon šest mjeseci, u žutim područjima, ali uz oštre restrikcije mogućeg broja posjetitelja.

"Ponedjeljak je za mene kao prvi dan škole", rekao je chef Marco Martini, koji je svoj restoran u Rimu nazvao po sebi.

Italija, koja ima najveći broj mrtvih od koronavirusa u Europi, uvela je oštre restrikcije prošle jeseni, u vrijeme drugog vala epidemije.

Nakon toga uveden je sustav restrikcija na četiri razine (po bojama), sukladno epidemiološkoj situaciji na lokalnoj razini. Međutim, prethodnih šest mjeseci cijela zemlja bila je jedno vrijeme crvena, odnosno narančasta zona, kako bi se smanjio pritisak na bolnice i ubrzala kampanja cijepljenja.

Talijanski su restorani izgubili 37,7 milijardi eura u 2020., pokazuju podaci ceha ugostitelja FIPE, što je otprilike 40 posto uobičajenog godišnjeg prihoda.

Vladina odluka da se zadrži policijski sat od 22 sata, usprkos zahtjevu koalicijskih partnera i regionalnih vlada da se "pomakne" na 23 sata, naljutila je dio ugostitelja, koji su se nadali potpunom otvaranju.

Talijani uobičajeno večeraju između 20:30 i 21:30, pa se očekuje da će raniji policijski sat odvratiti goste.

"Iskreno, barem bih malo produžio policijski sat. Nisu svi spremni promijeniti navike", rekao je Martini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:35