DVOSTRUKA MJERILA

Talibani zabranili djevojčicama u Afganistanu da pohađaju školu, ali ne i svojim kćerima: ‘Tajno ih upisuju‘

Talibani su zabranili djevojčicama starijim od 12 godina u Afganistanu da pohađaju školu u više od dvije trećine od 34 provincije u zemlji

Djevojčice stoje ispred kuće u Kabulu

 Mohd Rasfan/AFP

Talibanski dužnosnici šalju svoje kćeri u škole unatoč tome što su učionice zatvorene za učenice, otkriva Telegraph.

Visoki dužnosnici šalju svoju djecu u inozemne državne škole i sveučilišta, a uskraćuju školovanje milijunima djevojaka u Afganistanu otkako su preuzeli vlast, tvrdi se u izvješću Afganistanske mreže analitičara (AAN).

Jedan član talibanskog pregovaračkog tima u Dohi rekao je da su svoju djecu počeli školovati u školi u Kataru: "Budući da su svi u susjedstvu išli u školu i naša su djeca zahtijevala isto", kazao je.

Kći jednog sadašnjeg talibanskog ministra i bivšeg člana vodstvenog vijeća grupe trenutno studira medicinu na katarskom sveučilištu, navodi AAN.

Navodi se da su dva člana talibanskog ureda u Kataru ostavili svoju djecu u Dohi kada su se vratili u Kabul kako im obrazovanje ne bi bilo poremećeno.

"Članovi talibana i njihove obitelji koji žive ovdje u Kataru imaju snažne zahtjeve za modernim obrazovanjem i nitko mu se ne protivi ni za dječake ni za djevojčice - bilo koje dobi", rekao je talibanski dužnosnik koji je ranije bio smješten u Kataru za AAN.

Zapadno učenje i vjeronauk

Neki dužnosnici odlučuju se pak poslati svoju djecu u škole koje kombiniraju 'zapadno' učenje s vjeronaukom, poznate kao sustav Iqra, u susjednom Pakistanu gdje su mnogi talibanski čelnici proveli posljednja dva desetljeća u progonstvu.

Drugi talibanski dužnosnici upisali su svoju djecu u privatne pakistanske škole u Kataru, koje slijede pakistanski nastavni plan i program, ali i dalje drže lekcije na engleskom.

Afganistan je poharan siromaštvom otkako su talibani preuzeli vlast. Milijuni djece pate od pothranjenosti prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, dok su Ujedinjeni narodi upozorili da će 97 posto Afganistanaca živjeti ispod granice siromaštva.

Talibani su zabranili djevojčicama starijim od 12 godina u Afganistanu da pohađaju školu u više od dvije trećine od 34 provincije u zemlji.

Međutim, kaže se da su neki militanti zabrinuti zbog utjecaja zatvaranja škola u Afganistanu na budućnost njihove djece.

“Sustav Iqra je vrlo dobar za talibane koji žele obrazovati svoje dječake i djevojčice. To je islamski obrazovni sustav koji podučava i moderne školske predmete kao i predmete medrese”, rekao je talibanski dužnosnik u Pakistanu za AAN.

“Većina naših prijatelja tražila je ovu vrstu mješovitog sustava, a nakon što je ovaj sustav uspostavljen u nekim gradovima poput Karachija i Quette, slali su svoje dječake i djevojčice u te škole.”

Tajno upisivanje

Drugi talibanski dužnosnici u Afganistanu tajno su upisivali svoje kćeri u privatne škole i sveučilišta gdje pohađaju nastavu iz predmeta koji se smatraju stranim, uključujući engleski jezik i informatičku pismenost.

U međuvremenu, talibanski čelnici traže obrazovane žene otkako se grupa vratila na vlast.

"U prošlosti to nije bila uobičajena praksa jer je vrlo malo žena bilo pismeno, ali sada posvuda možete pronaći dobro obrazovane žene", rekao je jedan talibanski ministar za AAN.

“Obrazovanje im omogućuje dobar život. Tako bolje znaju koja prava ima muž i mogu bolje obučiti vaše sinove i kćeri. Zato je pismena žena danas neophodna.”

Odvojena nastava

Konkretno, dužnosnici koji su proveli vrijeme u većim afganistanskim gradovima, poput Kabula i Kunduza, te u egzilu u inozemstvu, sada su navikli provoditi vrijeme sa obrazovanim ženama. Tvrde da su posao učiteljice ili medicinske sestre dvije željene profesije za novu mladenku.

Glasnogovornik Talibana, Zabihullah Mudžahid, rekao je da će se djevojčice moći u potpunosti vratiti u škole od 21. ožujka za novu školsku godinu, iako će nastava biti odvojena.

Oko 150 javnih sveučilišta otvorilo je svoja vrata 2. veljače prvi put nakon kolovoza, ali nije bilo puno žena koje su pohađale nastavu.

Mnoge od njih su rekle da su bile previše uplašene - iz straha od odmazde lokalnih talibanskih vođa. Najmanje šest afganistanskih aktivistica nestalo je od siječnja i Ujedinjeni narodi pozvali su na njihovo oslobađanje.

Prošlog mjeseca zapadni diplomati u Oslu rekli su visokim talibanskim dužnosnicima da će pomoć za poboljšanje humanitarne krize u Afganistanu stići samo ako skupina poboljša stanje ljudskih prava.

To je uključivalo osiguravanje da će školovanje biti dostupno i dječacima i djevojčicama od ožujka, zaključuje Telegraph.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:26