UN-OVO IZVJEŠĆE

Talibani naredili ubojstva više od 100 bivših članova vlade i snaga sigurnosti

Dokument optužuje talibane i za "napade, zastrašivanja, uznemiravanja, proizvoljna uhićenja, maltretiranja i ubojstva aktivista"

Talibani/Ilustracija

 Wakil KOHSAR/AFP

Talibani i njihovi saveznici optuženi su da su ubili više od stotinu bivših članova vlade i snaga sigurnosti te Afganistanaca koji su radili za strane postrojbe, po novom UN-ovom izvješću.

Dokument, koji je AFP dobio na uvid u nedjelju, kritizira velika kršenja ljudskih prava u Afganistanu od dolaska talibana na vlast prošlog ljeta, posebice žena i prava na prosvjede.

"Unatoč objavi opće amnestije za članove vlade, snaga sigurnosti i one koji su radili za strane vojnike, UN-ova misija u Afganistanu (UNAMA) i dalje dobiva vjerodostojne informacije o ubojstvima, prisilnim nestancima i drugim kaznenim djelima izvršenima nad tim ljudima", navodi se u izvješću glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa.

Otkako su talibani zauzeli Kabul 15. kolovoza, UN je dobio više od stotinu dojava o ubojstvima koje smatra vjerodostojnima, navodi se u tekstu, dodajući da su više od dvije trećine tih ubojstava počinile "de facto vlasti i njima bliske osobe bez suđenja".

Talibani su u ponedjeljak zanijekali sve te optužbe.

"Islamski Emirat nije nikoga ubio od objave amnestije", objavilo je na Twitteru ministarstvo unutarnjih poslova, ističući ponovno da su ubojstva bivših pripadnika snaga sigurnosti posljedica osobnih obračuna i neprijateljstava.

Dokument optužuje talibane i za "napade, zastrašivanja, uznemiravanja, proizvoljna uhićenja, maltretiranja i ubojstva aktivista za ljudska prava i medijskih djelatnika".

"Nestaje cijeli jedan društveni i gospodarski sustav", komentirao je Guterres, navodeći kao primjer gušenje mirnih prosvjeda i nedopuštanje ženama da rade i školuju se.

UN je upozorio da polovici od 38 milijuna Afganistanaca zbog siromaštva i suše prijeti nestašica hrane.

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je u prosincu rezoluciju koja olakšava na godinu dana slanje humanitarne pomoći u Afganistan a da se pritom ne krše sankcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. srpanj 2022 08:23