WASIL AHMAD

Talibani mučki upucali 11-godišnjaka koji im se suprotstavio na bojnom polju

 screenshot YouTube

11-godišnjeg afganistanskog dječaka, slavljenog zbog svoje hrabrosti u borbi protiv talibana, ubili su militanti ovog tjedna, javile su afganistanske vlasti, a prenosi CNN.

' Wasil Ahmad je 43 dana vodio policijsku jedinicu koja se suprotstavila talibanima u smrtonosnoj opsadi Khas Uruzgana prošle godine', rekao je Mullah Samad, dječakov stric. Samad je inače policijski zapovjednik u Khas Urazganu.

'Ahmada je ubila skupina ubojica na motorima, pucajući mu u glavu na tržnici u Tarin Kowtu', rekao je Dost Mohammad Nayab, glasnogovornik policije.

'Wasil je nakon pucnjave prevezen u lokalnu bolnicu, zatim prebačen u opremljeniju bolnicu u Kandaharu, no tamo je podlegao ozljedama', rekao je Nayab. Talibani su na svojim internetskim stranicama preuzeli odgovornost za ubojstvo.

Nayab ističe kako se Wasil tek vratio 'civilnom životu', nakon što je preživio brutalnu opsadu u Khas Uruzganu.

Dječak je tipičan primjer iskorištavanja maloljetnika u ratne svrhe u Afganistanu. Takve su stvari strogo zabranjene međunarodnim pravom, no dječakova rodbina navodi da nisu mogli odbiti njegove molbe da se priključi borbama kako bi osvetio smrt svojeg oca, bivšeg talibana, kojega su talibani smaknuli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 11:25