MRŽNJA NA VRHUNCU

Tako ružne uvrede još nikad nisu sijevale: ‘Ludi kuč*** sin? Bidene, a što s tvojim sinom!?‘

Nikad nije američki predsjednik upotrijebio tako uvredljive riječi u javnosti da opiše šefa Kremlja. No, na uzvrat nije trebao dugo čekati...

Vladimir Putin i Maria Zaharova

 Grigoriy Sisoev/Sputnik Via Afp

Moskva je uputila ‘‘snažnu protestnu notu‘‘ američkom State Departmentu zbog uvredljivih izjava predsjednika SAD-a Joe Bidena na račun ruskog predsjednika Vladimira Putina, priopćio je jučer veleposlanik Rusije u SAD-u Anatolij Antonov.

- Uputili smo snažnu protestnu notu zbog nečuvene prirode i neprihvatljivosti uvreda američkog rukovodstva na račun ruskog predsjednika - priopćio je Antonov, a prenose RIA Novosti.

Antonov je istakno da je malo vjerojatno da će se trenutna situacija rešiti jednostavnim isprikama, ocjenjujući da SAD to neće ni učiniti.

Podsjetimo, američki predsjednik izrekao je frazu "ludi kučkin sin" kada je govorio o globalnim prijetnjama uključujući "onog tipa Putina i druge", rizik od nuklearnog sukoba i egzistencijalnu prijetnju čovječanstvu od klimatskih promjena.

Putin je u četvrtak je ironično zahvalio Bidenu što ga je nazvao "ludim kučkinim sinom", rekavši da to pokazuje zašto Kremlj preferira Bidena za američkog predsjednika umjesto Donalda Trumpa.

Nikad ranije nije aktualni američki predsjednik upotrijebio tako uvredljive riječi u javnosti da opiše aktualnog šefa Kremlja. Američki predsjednik Ronald Reagan uvrijedio je Kremlj 1983. nazvavši Sovjetski savez "carstvom zla", iako su osobne uvrede protiv čelnika bile rijetke u hladnoratovsko doba.

image

Joe Biden

Andrew Caballero-reynolds/Afp

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je ranije u četvrtak rekao da "upotreba takvog rječnika predsjednika SAD-a protiv drugog šefa države teško da će povrijediti našeg predsjednika". "Ali takav govor srozava osobu koja ga koristi", poručio je. Peskov nadalje sugerira da je Biden pokušao izigravati "holivudskog kauboja", ali da, iskreno govoreći, ne misli da je to moguće.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova je rekla da bi se Biden, kada sljedeći put upotrijebi frazu "ludi kučkin sin", trebao sjetiti da Amerikanci tu frazu dovode u vezu s njegovim sinom, Hunterom Bidenom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 18:42