NAORUŽAVANJE

Tajvan zbog rastuće prijetnje iz Kine kupuje čak 400 američkih protubrodskih projektila Harpoon

Ugovor s Boeingom predstavlja prvi put da će otok dobiti mobilnu verziju Harpoona koja se lansira s kopna

Lansiranje projektila Harpoon (ilustrativna fotografija)

 Patrick Dionne/AFP

Tajvan će kupiti čak 400 američkih raketa Harpoon koje se lansiraju s kopna, suočen s rastućom prijetnjom iz Kine, izvijestio je Bloomberg News u ponedjeljak pozivajući se na dobro upućene izvore.

Ugovor s Boeingom, koji je Zapovjedništvo mornaričkih zračnih sustava SAD-a potvrdilo u ime Tajvana, predstavlja prvi put da će otok dobiti mobilnu verziju Harpoona koja se lansira s kopna, navodi se u izvješću Bloomberga, koji se poziva na Ruperta Hammond-Chambersa, predsjednika američko-tajvanskog poslovnog vijeća. Prethodno je Tajvan kupio verzije projektila namijenjene za lansiranje s broda.

Ovoga mjeseca, predsjednik američkog Zastupničkog doma Kevin McCarthy ugostio je tajvansku predsjednicu Tsai Ing-wen u Kaliforniji i naglasio potrebu da se ubrza isporuka oružja Tajvanu u svjetlu rastućih prijetnji iz Kine.

Nakon sastanka, Mike Gallagher, republikanski predsjedavajući Predstavničkog odbora Kineske komunističke partije, rekao je da bi želio pronaći načine da protubrodske rakete Harpoon dopreme na Tajvan prije onih koje je planirano poslati u Saudijsku Arabiju.

Godine 2020. Tajvan je izvijestio da planira kupiti kopnene protubrodske projektile Harpoon proizvedene u Boeingu kao dio svojih napora za modernizaciju vojske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:53