PREVIRANJA U KREMLJU

Tajno izvješće otkrilo kako se Putinovi saveznici međusobno bore za kontrolu: ‘Žele do milijunske zarade‘

Ruski predsjednik je ovlastio Sergeja Kirijenka da razbije trenutnu shemu ilegalnog izvoza proizvoda preko Krima

Vladimir Putin i Sergej Kirijenko 

 Dmitry Azarov/Kommersant/Profimedia/Dmitry Azarov/Kommersant/Profimedia

Britanski Sunday Times stigao je do obavještajnog izvješća koje potvrđuje da se saveznici predsjednika Vladimira Putina u Kremlju međusobno bore za kontrolu unosne trgovine žitom u okupiranim dijelovima Ukrajine. Krađa ukrajinskog žita, korupcija, njegov prijevoz iz okupiranih područja i iz Krima, shema je koju koriste ruski dužnosnici kako bi došli do milijunske zarade.

Na temelju obavještajnog brifinga ukrajinskih agenata, sastavljenog na pet stranica, saznaje se kako se ruski predsjednik Vladimir Putin sve više oslanja na bivšeg ruskog premijera Sergeja Kirijenka, zamjenika šefa kabineta, kako bi izvršio njegove naredbe. Kirijenko je preuzeo kontrolu nad okupiranim regijama te mu je dan zadatak da razbije trenutnu shemu ilegalnog izvoza proizvoda preko Krima.

Kirijenko je otputovao u Donbas između 6.i 8. lipnja te je posjetio luke Berdjansk, Donjeck i Luhansk, naveo je obavještajni dužnosnik koji djeluje na teritoriju pod ruskom okupacijom. Tijekom putovanja imenovao je u samoproglašenim republikama nekoliko saveznika na vodeće pozicije. Zamijenio je dužnosnike koje je odabrao Vladislav Surkov, bivši Putinov ideolog. ''Surkovljevo osoblje zamijenili su Kirijenkovi ljudi – svi novoimenovani pripadaju njegovom tehnokratskom pokretu. Kirijenko je zainteresiran za lučku logistiku, jer pitanje izvoza žitarica ostaje prioritet za Rusiju'', piše u obavještajnom brifingu.

Kirijenko bi se mogao obogatiti samo uspostavljanjem kontrole nad žitom. Ukrajina je jedna od najvećih svjetskih izvoznica žitarica, a samo prošle godine zemlja je proizvela 86 milijuna tona žitarica. Tržište žitarica je korumpirano jer ruski dužnosnici na vrhu piramide dobivaju ogromne povrate od tržišta pod nadzorom.

Ruske snage zauzimaju sada oko petinu ogromnog teritorija Ukrajine, uključujući plodna polja Donbasa. Od početka rata, ukrajinska crnomorska flota je blokirana te se pšenica ne izvozi u zemlje koje su najovisnije o pšenici. Zbog rata je došlo do porasta cijena i manjkova u Africi i na Bliskom istoku, zbog čega je UN upozorio na globalnu nestašicu hrane. Sjedinjene Države vjeruju da je Rusija uzela 500.000 tona ukrajinskog žita vrijednog 100 milijuna dolara te ga je utovarila na brodove u Krimu. Poluotok, koji je Rusija ilegalno anektirala 2014., smatra se saveznom republikom u Moskvi i stoga je izvan Kirijenkove nadležnosti.

"Kirijenko će, očito, razbiti trenutnu shemu ilegalnog izvoza proizvoda preko Krima - potrebni su mu osobna učinkovitost i brza postignuća", piše u izvješću.

Paralelno, ovlasti koje je dobio Kirijenko pokazuju unutarnje sukobe u Kremlju. Kirijenko nastoji učvrstiti svoju poziciju u Moskvi na račun Vjačeslava Volodina, predsjednika Dume, i Dmitrija Medvedeva, bivšeg predsjednika i sada zamjenika šefa ruskog Vijeća sigurnosti i obrane. Pet ruskih regionalnih guvernera 10. i 11. svibnja iznenadno je podnijelo ostavke, a zakonske promjene dovele su do toga da se ovlasti s različitih vladinih institucija prebace na ured predsjednika. Obavještajni podaci sugeriraju da Kirijenko želi smanjiti intenzitet borbi u Ukrajini kako bi se usredotočio na razvoj ekonomije okupiranih regija, dok Volodin želi produžiti sukob kako bi zauzeo više teritorija.

Ako Volodin, tvrdolinijaš, dobije prednost, vjerojatnije je da će biti izvršena pogubljenja Aidena Aslina i Shauna Pinnera, dvojice zarobljenih britanskih boraca ​​koji služe u ukrajinskim oružanim snagama, smatraju obavještajni dužnosnici. Kirijenko bi zatvorenike iskoristio za pregovore o ublažavanju zapadnih sankcija te bi radio na tome da se Rusiji omogući prodaja žitarica s okupiranog teritorija.

Izvješća neovisnog medija Meduza sugeriraju da su se Kirijenkovi protivnici urotili protiv njega jer smatraju da je prekoračio svoje ovlasti. U nedjelju se na web stranici Izvestija pojavio članak o obraćanju Sergeja Kirijenka na Dan Rusije. U članku je pisalo da će Kirijenko potrošiti milijune rubalja iz ruskog proračuna kako bi Rusija obnovila Donbas, ''čak i po cijenu privremenog smanjenja životnog standarda zemlje". Nedugo nakon objave članak je nestao. Izvori bliski Kremlju rekli su za Meduzu kako sumnjaju da su ga u medije pogurali njegovi politički protivnici u pokušaju da se naruši njegov ugled.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:50