UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Tajni pregovori Macrona i Xija! Francuzi u velikoj diplomatskoj ofenzivi: ‘Imaju li uopće podršku Kijeva?‘

Ključne događaje rata u Ukrajini pratimo uživo iz minute u minutu

Xi Jinping i Emmanuel Macron

 Jacques Witt/Afp

Ključni događaji dana

- Putin iznenada doputovao u Ukrajinu

- Ruski sud odbio žalbu novinara WSJ-a, ostaje u pritvoru

- Ministri G7 kritizirali Rusiju, uputili apel Kini

- Macron u tajnosti pregovara s Kinom o posredovanju između Rusije i Ukrajine?

- Rusi‘ združenim snagama‘ napadaju Bahmut

- I Rumunji planiraju obustaviti uvoz žitarica iz Ukrajine

- Poljska i Ukrajina nastavljaju pregovore o tranzitu žitarica


Rusi otkazuju tradicionalnu nacionalnu povorku na Dan pobjede

Sigurnosni problemi nagnali su ruske vlasti da ove godine otkažu tradicionalnu nacionalnu povorku u povodu Dana pobjede u kojoj ljudi nose portrete članova obitelji koji su se borili protiv nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu, tvrdi Reuters pozivajući se na navode ruske zastupnice Jelene Cunajeve.

Od 2012. godine procesije ‘besmrtnog puka‘ postale su glavna značajka nacionalnih proslava 9. svibnja, državnog blagdana u povodu kojega Rusije odaje počast za više od 20 milijuna sovjetskih građanima koji su poginuli u borbi protiv nacističke Njemačke.

Tass prenosi riječi Cunajeve koja je rekla da se marš ove godine neće održati jer su se brojne regije, uključujući Krim, povukle zbog prijetnji. Pozvala je građane da umjesto marša na društvenim mrežama objave fotografije.

I ruski čelnik Vladimir Putin sudjelovao je prošle godine u maršu u Moskvi noseći sliku svoga oca.

Podsjetimo, u Moskvi ove godine neće biti prvomajske parade zbog "visokog" rizika od terorizma, objavio je najveći sindikalni savez Rusije.


Macron u tajnosti pregovara s Kinom o posredovanju između Rusije i Ukrajine?

Francuski čelnik Emmanuel Macron nastoji preokrenuti niz razočaravajućih diplomatskih akcija približavanja Kini s planom za koji vjeruje da bi potencijalno mogao dovesti do pregovora između Rusije i Ukrajine, piše Bloomberg.

Macron je zadužio svog savjetnika za vanjsku politiku Emmanuela Bonnea da surađuje sa šefom kineske diplomacije Wang Yijem kako bi se uspostavio okvir koji bi se mogao koristiti kao temelj za buduće pregovore, tvrde izvori upoznati s planovima.

Francuska strategija predviđa razgovore između Rusije i Ukrajine već ovog ljeta ako sve bude u redu, tvrdi izvori koji žele ostati anonimni.

Za nedavnog posjeta Pekingu, francuski predsjednik nije ispunio svoj cilj da uvjeri Xija da razgovara s ukrajinskim čelnikom Zelenskim.

Nije jasno ima li Macron podršku Kijeva i njegovih saveznika za svoj plan. Mnoge države su skeptične oko ideje da bi Kina mogla odigrati ulogu neutralnog posrednika s obzirom na bliske veze Xi Jinpinga s Vladimirom Putinom.

Službenik iz Macronova ureda potvrdio je vijest da Bonne razgovara s Wangom, ali je odbio komentirati detalje, dodajući tek da su saveznici Francuske obaviješteni o svakoj francuskoj inicijativi.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova pak tvrdi da nisu upoznati s izvorom informacija i da je teško provjeriti autentičnost navoda.


Zelenski iznenada posjetio Avdiivku

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjetio je u utorak ukrajinske vojnike u Avdiivki u istočnoj Ukrajini, izvijestio je njegov ured.

Zelenski je primio obavijesti od vojnih zapovednika o situaciji na terenu i dodijelio odličja vojnicima.

- Imam čast biti danas ovdje s vama, zahvaliti vam na službi, za obranu naše zemlje, Ukrajine, naših obitelji, rekao je tom prigodom, kako prenosi njegov ured.

image

Zelenski u Avdiivki

Handout/Afp
image
Handout/Afp
image
Handout/Afp
image
Handout/Afp

Ruski vojnici za Uskrs dobili vjersku ikonu s likom Putina

Nezavisni istraživački projekt Perm 36.6. tvrdi da su mobilizirani ruski vojnici na bojišnici za Uskrs dobili vjerske ikone s likom Vladimira Putina.

Jedan od mobiliziranih vojnika rekao je portalu da su ikone poslali aktivisti stranke Ujedinjena Rusija.


Ruski sud odbio žalbu novinara WSJ-a, ostaje u pritvoru

Ruski sud odbio je žalbu novinara Wall Street Journala Evana Gershkovicha koji je tražio puštanje iz pritvora kaznionice Lefortovo u Moskvi prije suđenja.

Podsjetimo, ruski FSB, nasljednik sovjetskog KGB-a, objavio je 30. ožujka da je uhitio Gershkovicha (31) u Jekaterinburgu, gradu u podnožju Urala, i da ga sumnjiči za špijunažu zbog prikupljanja državnih tajni o vojno-industrijskom kompleksu. Za to mu prijeti do 20 godina zatvora.

Novinar negira sve optužbe.


I Rumunji planiraju obustaviti uvoz žitarica iz Ukrajine

I Rumunjska planira privremeno obustaviti uvoz žitarica i drugih proizvoda iz Ukrajine, nakon što su to već učinile Slovačka, Poljska i Mađarska.

Vladajuća Socijaldemokratska stranka (PSD) zatražit će od koalicijske vlade da odobri hitni dekret radi provedbe privremene zabrane uvoza ukrajinskih žitarica.

- U isto vrijeme, Rumunjska nastavlja podržavati Ukrajinu olakšavanjem tranzita poljoprivrednih poizvoda u druge zemlje EU-a ili na crnomorske komercijalne rute, poručili su.


Nadzorne kamere prepoznaju lica muškarcima koji moraju u vojsku

Moskovske vlasti koriste sustav za prepoznavanje lica kako bi ušle u trag muškarcima u dobi za vojnu službu, objavio je u utorak TASS, pozivajući se na glavnog gradskog dužnosnika za novačenje.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je prošli tjedan zakon koji uvodi strože restrikcije za one koji izbjegavaju novačenje i predviđa slanje poziva u vojsku elektroničkim putem umjesto osobne dostave.

To će otežati tisućama muškaraca u dobi od 18 do 27 godina koji svakog proljeća i jeseni pokušavaju izbjeći službenike koji ih zovu na odsluženje obveznog vojnog roka ili u rat u Ukrajini u sklopu mobilizacije proglašene prošle godine.

"Kako bi se utvrdilo prebivalište novaka, u Moskvi se koristi sustave za video nadzor", rekao je glavni gradski dužnosnik za novačenje Maxim Loktev za TASS.

Moskovski Ured za informacijske tehnologije objavio je 2017. da je više od 3000 nadzornih kamera u gradu povezano sa sustavom za prepoznavanje lica.


Novinar Wall Street Journala se pojavio na sudu u Moskvi

Reuters javlja da se reporter Wall Street Journala Evan Gershkovich pojavio na moskovskom sudu, gdje se žalio na pritvaranje dok čeka suđenje.

image

Reporter Wall Street Journala Evan Gershkovich na sudu u Moskvi

Natalia Kolesnikova/Afp
image

Reporter Wall Street Journala Evan Gershkovich na sudu u Moskvi

Natalia Kolesnikova/Afp

Na sudu je prisutna i američka veleposlanica u Rusiji, Lynne Tracy.

image

Američka veleposlanica u Rusiji Lynne Tracy

Natalia Kolesnikova/Afp

- Prva fotografija Evana Gershkovicha, novinara Wall Street Journala, uhićenog u Rusiji pod apsurdnim optužbama, na sudu uoči njegove žalbe zbog zatvaranja. Tako je nadrealno vidjeti Evana u kavezu, napisao je na Twitteru Max Seddon, šef ureda Financial Timesa u Moskvi.

Seddon je na Twitteru objavio i snimku iz sudnice, uz napomenu da je medijima dozvoljeno snimati fotografije i video Gershkovicha, ali ne i razgovarati s njim.


Ukrajina: Rusija pojačava topničke i zračne napade na Bahmut

Ruske snage pojačale su topničke i zračne napade u istočnom ukrajinskom gradu Bahmutu, rekao je u utorak zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga.

Borbe u i oko Bahmuta traju mjesecima te su trenutni epicentar rata u Ukrajini.

„Neprijatelj trenutno pojačava aktivnost teškog topništva i zračnih napada, pretvarajući grad u ruševine”, priopćio je general Oleksandr Sirski.

On je rekao da Rusija ostaje predana osvajanju Bahmuta „pod svaku cijenu” no da u pokušaju ostvarivanja tog cilja ima značajne gubitke.

Rusija tvrdi da ukrajinske snage također trpe velike gubitke u tom gradu na istoku Ukrajine.

Bahmut je prije rata imao 70 tisuća stanovnika, a danas je glavna meta ruske zimske ofenzive koja nije rezultirala velikim pomacima usprkos intenzivnim napadima pješaštva na razini neviđenoj od Drugog svjetskog rata.

Osvajanje Bahmuta Rusiji bi moglo služiti kao odskočna daska za napredovanje prema dva grada u regiji Donjeck kojima dugo teži: Kramatorsku i Slovjansku.

Šef plaćeničke ruske vojne skupine Wagner, predvodnice pokušaja zauzimanja Bahmuta, ovaj mjesec je rekao da njezini borci kontroliraju više od 80 posto grada.

Ukrajina je to demantirala, kazavši da još uvijek kontrolira značajno veći postotak od 20 grada.

Očekuje se da će ukrajinska vojska u nadolazećim tjednima ili mjesecima pokrenuti protuofenzivu s ciljem ponovnog zauzimanja teritorija pod ruskom kontrolom, piše agencija Reuters.


Slovačka dostavila Ukrajini svoje zrakoplove Mig-29

Slovačka je već dostavila Ukrajini svih 13 svojih lovaca MiG-29, potvrdilo je slovačko ministarstvo obrane novinskoj agenciji TASR, a Bratislava je kao nagradu za ovaj potez dobila popust na nabavku američkih helikoptera.

"Prebacivanje je obavljeno uz najviše mjere sigurnosti", potvrdio je privremeni ministar obrane Jaroslav Nad.

"Za razliku od našeg susjeda, mi nismo imali koristi od ovih letjelica", rekao je. Darivanje 13 borbenih zrakoplova MiG-29 i dijela protuzračnog obrambenog sustava SAM-6 Kub bilo je predmet međuvladinog sporazuma između Slovačke i Ukrajine koji je vlada u Bratislavi usvojila u ožujku. SAD je Slovačkoj ponudio 12 novih helikoptera Bell AH-1Z Viper s dodatnom opremom, obukom pilota i tehničara, zajedno s više od 500 projektila AGM-114 Hellfire u zamjenu za donirane lovce MiG-29. Slovačka vojska trenutno uopće nema borbene helikoptere, pa bi dobila potpuno novu borbenu sposobnost.

Nad je za TASR rekao da prvotni plan modernizacije oružanih snaga nije uključivao kupnju borbenih helikoptera, jer nije bilo novca za kupnju 12 letjelica za milijardu eura. “Međutim, dobili smo popust od gotovo 700 milijuna, odnosno trebali bismo platiti samo 340 milijuna USD (oko 300 milijuna eura), a istovremeno ćemo dobiti oko 250 milijuna eura iz European Peace Facility za MiG-ove i Kub sustav koji smo donirali Ukrajini, tako da će trošak zapravo biti manji od 100 milijuna eura", objasnio je Nad. Popratna ulaganja u infrastrukturu neće zahtijevati daljnje povećanje obrambenog proračuna, dodao je.

Datum kada će se slovačka vlada baviti nabavom Vipera ovisi o dostavi službene dokumentacije iz Sjedinjenih Država. “Mislim da je to pitanje od nekoliko tjedana i onda ćemo to bez odgode uputiti na sjednicu Vlade”, rekao je Nad, dodavši da će to pitanje proći i međuresornu reviziju, najkasnije do ljeta ove godine.


Putin vojnicima čestitao Uskrs pa im darovao kopiju ikone

Putin je u hersonsku oblast stigao helikopterom, nakon čega je terenskim vozilom otišao u stožer gdje ga je dočekao zapovjednik trupa Dnjepar, general-pukovnik Oleg Makarevič. On je izvijestio da "preuzima obranu u skladu sa zapovijedi". "Želim vam dobro zdravlje", dodao je Makarevič, nakon čega ga je Putin pozdravio rukovanjem, piše ruski Tass.

Otvarajući sastanak Putin je rekao: "Ne želim vas odvratiti od vaših izravnih dužnosti vezanih za zapovijedanje i upravljanje, tako da ovdje radimo poslovno, kratko, ali konkretno." "Važno mi je čuti vaše mišljenje o razvoju situacije, saslušati vas, razmijeniti informacije", rekao je Putin.

Ruski predsjednik je zatražio da izvješće započne situacijom u Hersonu, zatim u smjeru Zaporižja, a nakon toga se obratio zapovjedniku zračno-desantnih snaga, general-pukovniku Mihailu Jurjeviču Teplinskom, da izrazi svoje misli.

"Znam da je u ime načelnika Glavnog stožera i ministra obrane dosta dugo bio na prvoj crti, dao je vrlo detaljno izvješće", istaknuo je predsjednik.

Putin je pritom vojnicima čestitao Uskrs te im je darovao kopiju ikone "Spasitelja Nerukotvorenog", koja je pripadala, kako je naglasio, "jednom od najuspješnijih ministara obrane Ruskog Carstva".

image
Handout/Afp

Obraćajući se Teplinskom, Putin je rekao da ikonu može ponijeti sa sobom u rat. "Mihail Jurijevič ga može ponijeti sa sobom, kako odlučite", rekao je šef države.

Ovo je prvi Putinov posjet regiji Herson. U Mariupolju je bio 19. ožujka, a tada je posjetio i Rostov na Donu, gdje je održao sastanak i saslušao izvješća vojnih čelnika u stožeru specijalne vojne operacije, prenosi Tass.

image
Handout/Afp
image
Handout/Afp
image
Handout/Afp
image
Handout/Afp
image
Handout/Afp
image
Handout/Afp

Poljska i Ukrajina nastavljaju pregovore o tranzitu žitarica

Poljska i Ukrajina nastavit će danas pregovore kako bi pokušale ponovno otvoriti tranzit hrane i žitarica, rekao je poljski ministar poljoptrivrede za javnu radijsku postaju PR1.

Dvije su zemlje jučer održale razgovore o zabranama zemalja srednje istočne Europe koje žele zaštititi svoje poljoprivrednike od utjecaja priljeva jeftinijeg ukrajinskog žita.

- Razgovaramo s Europskom unijom, kao i s Ukrajinom, kako bismo pronašli rješenja. Želimo da ti proizvodi idu u Europu, rekao je poljski ministar poljoprivrede Robert Telus.


Rutinski patrolni letovi ruskih bombardera

Reuters javlja, pozivajući se na agenciju Tass, da je rusko ministarstvo obrane danas priopćilo da su dva ruska strateška bombardera, oni koji mogu nositi nuklearno oružje, izvela nešto što se opisuje kao ‘rutinski patrolni letovi‘ iznad Ohotskog i Beringovog mora, u blizini ruske istočne obale, kao dio vojnih vježbi koje se trenutno izvode u ruskoj pacifičkoj zoni, javlja The Guardian.

Japan je jučer Rusiji uručio prosvjednu notu zbog vojnih aktivnosti u blizini otočja Hokkaido.


Putin stigao helikopterom, sastao se s vojnim dužnosnicima

Ruska novinska agencija Ria objavila je snimku Putinova putovanja u Ukrajinu, tijekom kojeg je posjetio i stožer ruske nacionalne garde u regiji Luhansk.

Na snimci se vidi kako je stigao helikopterom, a zatim je sudjelovao na sastanku s vojnim dužnosnicima.

Herson i Luhansk su bile među četiri regije koje je Rusija anektirala prošle godine, a potez je to koji Zapad nije priznao.

Ruske trupe su se povukle iz Hersona u studenom prošle godine, te su ojačale svoje položaje na suprotnoj obali rijeke Dnjepar u iščekivanju ukrajinske protuofenzive.


Putin iznenada doputovao u Ukrajinu

Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetio je vojne stožere u ukrajinskim regijama Herson i Luhansk koje su djelomično pod kontrolom ruske vojske, priopćio je u utorak Kremlj.

Putin je prisustvovao sastanku vojnog zapovjedništva u regiji Herson kako bi saslušao izvješća zapovjednika zračno-desantnih snaga i grupe armija ‘Dnjepar‘ te drugih visokih časnika o situaciji u regijama Herson i Zaporižja koje je Moskva proglasila dijelom Rusije.

Ruske trupe povukle su se iz regionalnog sjedišta, grada Hersona, u studenom prošle godine uz jačanje svojih položaja na suprotnoj obali rijeke Dnjepar u iščekivanju ukrajinske protuofenzive.

Putin je također posjetio stožer nacionalne garde u istočnoj ukrajinskoj regiji Luhansk, drugom dijelu Ukrajine koji je Moskva anektirala prošle godine. Kremlj nije objavio kada je Putin sudjelovao na tim sastancima.


Ministri G7 kritizirali rusku "nuklearnu retoriku"

Ministri vanjskih poslova skupine sedam najrazvijenijih zemalja (G7) u utorak su osudili nedavne najave Rusije o stacioniranju nuklearnog oružja u Bjelorusiji kao "neprihvatljive" i pozvali Kinu da djeluje kao odgovoran član međunarodne zajednice.

Ministri u priopćenju po završetku trodnevnog sastanka u japanskom ljetovalištu Karuizawa naglašavaju da su ruska vojna intervencija u Ukrajini i strah od sličnih akcija Kine protiv Tajvana bila u središtu pozornosti skupa.

"Ruska neodgovorna nuklearna retorika i njezina prijetnja raspoređivanjem nuklearnog oružja u Bjelorusiji su neprihvatljivi", poručili su.

Svaka uporaba kemijskog, biološkog ili nuklearnog oružja od strane Rusije bila bi suočena s teškim posljedicama, kazali su.

Ruski predsjednik Vladimir Putin prošli je mjesec izjavio da će Rusija stacionirati takozvano taktičko nuklearno oružje kraćeg dometa na teritoriju susjedne Bjelorusije. Moskva tvrdi da je na ovaj potez prisiljena zbog širenja NATO saveza prema ruskim granicama.

Ministri vanjskih poslova G7 ponovili su svoj poziv Kini da djeluje kao odgovorna članica međunarodne zajednice, složivši se da su mir i sigurnost u Tajvanskom tjesnacu ključni i usprotivivši se militarizaciji Južnog kineskog mora od strane Pekinga.

Sastanak se održao prije samita lidera G7 u Hirošimi u svibnju.

Osim Japana, G7 čine i Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija i Sjedinjene Države.


Wagner i ruska vojska pokušavaju osvojiti Bahmut

Postrojbe ruske vojske i plaćenici grupe Wagner zajedno se bore protiv ukrajinske vojske u bitki za Bahmut u regiji Doneck, objavio je u ponedjeljak Kremlj, prenosi dpa.

Ruske specijalne jedinice, uključujući padobrance, zauzele su dvije četvrti u središtu i na sjeverozapadu grada Bahmuta, kazao je ruski ministar obrane Igor Konašenkov. Šef Wagnera Jevgenij Prigožin potvrdio je zajedničko djelovanje Wagnera i regularnih postrojbi. On je kazao kako regularne postrojbe štite bokove Wagnera u borbi protiv ukrajinskih snaga.

"Bokovi su sada odgovornost ministarstva obrane", kazao je Prigožin koji je ranije opetovano kritizirao ministarstvo obrane da čini premalo na zauzimanju Bahmuta za koji se borbe vode već mjesecima.

Prigožin se žalio da njegovim postrojbama vojska dostavlja nedovoljnu količinu streljiva.

Bitka za Bahmut smatra se najkrvavijom u ratu koji je započeo ruskom invazijom punog opsega prije više od godinu dana.

Prigožin tvrdi da je više od 30 tisuća ukrajinskih vojnika ubijeno u borbama kod grada Bahmuta i u regiji. Njegovu tvrdnju nije bilo moguće neovisno provjeriti, navodi dpa.

Kijev je nedavno potvrdio da su ruske snage ušle u centar grada koji je potpuno uništen. Prije rata je u Bahmutu živjelo 70 tisuća ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 20:53