BIVŠI PREDSJEDNIK

Tajna prepiska: Sada je jasno zašto se Trump hvalio da bi rat u Ukrajini zaustavio u roku od 24 sata!

Trump je rekao je i da se invazija nikad ne bi dogodila da je on ostao na čelu SAD-a...
 Chandan Khanna/Afp

Ruski predsjednik Vladimir Putin čekao je na znak bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da zauzme dijelove Ukrajine godinama prije nego što je Rusija pokrenula invaziju punog opsega. Tome u prilog ide i hvaljenje Trumpa time kako bi on riješio situaciju da je i dalje predsjednik.

- Pisana prepiska između bivšeg šefa Trumpove kampanje Paula Manaforta i pomoćnika Kremlja Konstantina Kilimnika raspravljala je o Putinovom polaganju prava na dio Ukrajine te da je potreban samo "mig" republikanskog bivšeg predsjednika kako bi plan uspio - rekao je bivši Muellerov tužitelj Andrew Weissmann u intervjuu za Firing Line. Dodao je i da je ovo jasan pokazatelj onoga što Putin pokušava učiniti.

Weissmann je bio jedan od glavnih zamjenika posebnog tužitelja Roberta Muellera tijekom istrage o ruskom uplitanju u predsjedničke izbore 2016. godine. Nakon detaljne istrage, u kolovozu 2020., Senatski odbor za obavještajne poslove utvrdio je da je Kremlj pokrenuo agresivan, višestrani napor da utječe ili pokuša utjecati na ishod predsjedničkih izbora 2016. godine.

Paul Manafort, koji je vodio Trumpovu kampanju nekoliko mjeseci 2016. osuđen je za prijevaru i optužbe za zavjeru, surađivao je s ruskim i ukrajinskim ličnostima koje podržava Moskva, uključujući Kilimnika. U izvješću istrage su ga identificirali kao ruskog obavještajca.

Ozbiljna prijetnja

- Kilimnik i Manafort uspostavili su blizak i dugoročan odnos koji su trajali tijekom američkih izbora 2016., ali i kasnije. Manafort je s Kilimnikom razgovarao o mirovnom planu za istočnu Ukrajinu koji je koristio Kremlju. Manafortov pristup na visokoj razini i volja da dijeli informacije s pojedincima usko je povezan s ruskim obavještajnim službama, posebice s Kilimnikom, i predstavljao je ozbiljnu protuobavještajnu prijetnju - stoji u izvješću.

Trump je više puta govorio o tome kako bi se on nosio s trenutnom situacijom rata u Ukrajini te naglasio da bi rat mogao okončati u 24 sata. Prošlog mjeseca Trump je signalizirao da bi sklopio dogovor s Moskvom da je bio na vlasti kada se dogodila ruska invazija. Također, rekao je i da se invazija nikad ne bi dogodila da je on ostao na čelu SAD-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:31