KAO U JAMESU BONDU

TAJNA POVIJEST AGENTICA CIA-E Koristile su prislušne uređaje skrivene u šminki i večernjim haljinama

 Arhiv CIA

Borba za ravnopravnost žena vodi se i u tajnoj američkoj obavještajnoj agenciji CIA-i, gdje ima 44 posto žena na visokim položajima, što je za trećinu više nego 1980. godine. U kolovozu ove godine američki predsjednik Obama postavio je i prvu ženu ikada na položaj zamjenice direktora CIA-e - Avril Haines.

Žene su i u 60-ima i 70-ima radile u agenciji, boreći se sa seksizmom, a jedna je uspjela spriečiti bombaški napad na veleposlanstvo jer joj je neprijateljski operativac otkrio sve detalje zato što je bila "samo žena i to ne previše bistra" pa joj je opušteno pričao o svemu što zna.

Prije nekoliko dana CIA je deklasificirala intervjue s četiri agentice CIA-e koje su svoju karijeru u agenciji započele kao daktilografkinje, a završile kako voditeljice međunarodnih ogranaka. Kako otkriva aentica Meredith, većina se njih zaposlila u agenciji jer su tamo radili i njihovi muževi, pa su im pomagale radeći tajničke poslove i održavale njihovu 'fasadu'.

Meredith je imala vrijednu sposobnost uočavanja stranih prerušenih obavještajaca - po čarapama. Naime, zahvaljujući obraćanju pažnje na detalje, Mederith je detektirala da špijuni najčešće nose puno kvalitetnije čarape i cipele od većine ostalih. 'To mom suprugu nikada ne bi palo na pamet', rekla je u untervjuu.

Sprave za prisluškivanje skrivene u kutijici za puder - standardna oprema agentica CIA-e tog vremena

U to doba agentice su često radile pod lažnim identitetom i koristile su spravice nalik onima kakve smo gledali u filmovima o Jamesu Bondu - kutijice za puder s napravama za prisluškivanje i 'bubice' ugrađene u večernje haljine.

Agentica Eloise Page

Među agenticama značajan je primjer Eloise Page, koja je svoju karijeru u obavještajnoj službi započela tokom Drugog svjetskog rata, te je na kraju rata prebačena u Belgiju, gdje se nalazio jedan od prvih inozemnih ogranaka CIA-e. Dokazala se svojim radom i krajem 70-ih postala je prva žena na mjestu voditelja postaje, što je najviši položaj za agenta u inozemstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 15:24