VELIKI PREOKRET

Tajna i utjecajna milicija koja je ubila američke vojnike mijenja taktiku: ‘Ne želimo ih osramotiti...‘

SAD smatra Iran odgovornim za napad, ali ne želi isprovocirati rat s Teheranom
 Ahmad Al-rubaye/Afp

Dok Bidenova administracija razmatra mogući vojni odgovor na udar dronom na američku bazu u Jordanu, iračka milicija osumnjičena za napad objavila je da obustavlja napade na američke snage u Iraku i Siriji.

Američki dužnosnici vjeruju da su napad u kojem su poginula tri američka vojnika izvele skupine koje je naoružao i usmjeravao Iran te da je napad nosio obilježja operacije Kataib Hezbollaha, dijela labave koalicije militanata okupljenih u organizaciji Islamski otpor u Iraku. Iran je zanijekao bilo kakvu umiješanost.

Vlada iračkog premijera Mohammeda Al-Sudanija nastoji spriječiti američke udare u Iraku, apelirajući na "sve strane unutar Iraka i izvan njega" da deeskaliraju krizu, smatra Farhad Alaaldin, premijerov diplomatski savjetnik. Proiranski Kataib Hezbollah poručio je da zaustavlja napade na američke baze i trupe, nazivajući taj korak privremenim i upozoravajući na "neprijateljske američke akcije". Abu Hussein Al-Hamidawi, glavni tajnik grupe Kataib Hezbollah, rekao je da je prekid napada na SAD učinjen "kako bi se spriječila sramota za iračku vladu".

"Objavljujemo obustavu vojnih i sigurnosnih operacija protiv okupacijskih snaga", rekao je Al-Hamidawi, dodajući da će njihovi borci prijeći u "privremenu pasivnu obranu" i nastaviti "braniti naš narod u Gazi na druge načine".

image

Američki predsjednik Joe Biden

Andrew Caballero-reynolds/Afp

SAD smatra Iran odgovornim za napad, ali ne želi rat s Teheranom. "Oni [Iran] opskrbljuju oružjem ljude koji su izveli napad. Ali, nama ne treba širi rat na Bliskom istoku. To nije ono što tražim", rekao je predsjednik Joe Biden.

Glasnogovornik Pentagona Pat Ryder dodao je da najava iračke milicije neće utjecati na planiranje američke odmazde.

Iran je u utorak upozorio SAD da ne napadaju njegov teritorij ili druge ciljeve. "Naša je načelna politika da ako bilo koja strana napadne teritorij Irana ili njegove interese i državljane izvan njegovih granica, suočit će se s odlučnim i snažnim odgovorom", poručili su iz iranskog izaslanstva pri Ujedinjenim narodima u New Yorku za The Wall Street Journal.

U subotu su irački dužnosnici i američki vojni zapovjednici počeli razgovore u Bagdadu o budućoj američkoj vojnoj prisutnosti u Iraku. Al-Sudani je pod pojačanim pritiskom milicija koje žele po svaku cijenu izbaciti američke snage iz zemlje. Pregovori, koji će trajati mjesecima, usredotočeni su na okončanje međunarodne vojne koalicije predvođene SAD-om u Iraku. No, američke trupe mogu i nakon uklanjanja koalicije nastaviti pružati pomoć iračkim oružanim snagama.

Od početka listopada iračke paravojne skupine izvele su više od 165 napada raketama i bespilotnim letjelicama na američke trupe u Iraku i Siriji. Ali, samo je nedjeljni napad dronom rezultirao smrtnim slučajevima. Navodno je došlo do pogreške u komunikaciji jer je SAD mislio da je bespilotna letjelica koja se u nedjelju zaletjela u američku bazu njihova.

Iran desetljećima osigurava financijsku i vojnu podršku milicijama diljem Bliskog istoka, koje značajno umanjuju američki i izraelski utjecaj u regiji.

image

Ajatolah Ali Hamenei

-/Afp

Osim Kataib Hezbollaha, skupine koje Iran podržava su Hezbollah u Libanonu, hutisti u Jemenu, palestinska skupina Hamas i druge milicije u Iraku i Siriji. Grupe koje napadaju američke snage kažu da im je cilj osvetiti se za rat u Gazi. Međutim, čini se da neke od milicija slijede svoje dugogodišnje planove pritiska na američke trupe da napuste Irak i Siriju.

Jedna od najtajnovitijih i najutjecajnijih šijitskih milicija u Iraku, Kataib Hezbollah, njeguje bliske veze s pripadnicima Qudsa, specijalnim snagama Iranske revolucionarne garde. Skupina je formirana nakon američke invazije na Irak 2003. godine. Kataib Hezbollah otvoreno priznaje da je njegov glavni cilj istjerati američke vojnike iz Iraka. Amerikanci su prošli tjedan raketirali stožer Kataib Hezbollaha južno od Bagdada te granični prijelaz u blizini grada Al-Kaim, koji milicijske skupine koriste za prebacivanje oružja u Siriju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:44