NAJČUVANIJA TAJNA

TAJNA ATENTATA NA SLAVNU VODITELJICU Ubijena jer je na BBC-ju istraživala lanac pedofila?

Poznata voditeljica BBC-ja, Jill Dando, ubijena 1999. na svojim kućnim vratima u Londonu, nekoliko godina prije toga tražila je od svojih šefova da pokrenu istragu o pedofilskom lancu unutar te kuće.

Ubojstvo 37-godišnje voditeljice britanske medijske kuće Jill Dando i dalje je nerasvijetljeno, a smatra se da ju je ubio plaćeni ubojica.

Njezin bivši prijatelj i kolega, danas u mirovini, ispričao je novinarima Daily Stara da je Jill Dando doznala da su velike zvijezde BBC-ja upletene u pedofilski lanac u vrijeme dok je to bila najdublje čuvana tajna. Dokumente o tome predala je svojim šefovima, ali sve je zataškano. Tek sada, dvadesetak godina poslije, na vidjelo izlaze dijelovi mučne priče. Imena su, kaže prijatelj ubijene voditeljice, bila “iznenađujuće velika”.

Jill Dando je skupila dosje o pedofilskom lancu, no ona nije bila novinar istraživač nego voditeljica i očekivala je od nadređenih da istraže strašne optužbe. Umjesto toga, sve je zataškano. Tek nakon smrti BBC-jeva voditelja Jimmyja Savilea u javnost su izašle informacije o zlostavljanju djece i pedofiliji, a 2012. je pokrenuta policijska istraga. Više od 200 osoba svjedočilo je o lancu zločina dugom četiri desetljeća. Broj žrtava popeo se gotovo na 600, a smatra se da je za 450 odgovoran Savile. Ubojstvo Jill Dando nikada nije rasvijetljeno, a među ostalim se nagađalo da ga je naručio Slobodan Milošević jer je Jill Dando u svojim emisijama bila oštra prema srpskom ratnom lideru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 22:15