DRAMA

TAJLANDSKE VLASTI OTKRILE ZAŠTO VEČERAS IPAK NEĆE KRENUTI U AKCIJU SPAŠAVANJA ZAROBLJENIH DJEČAKA 'Bojimo se...'

Dvanaestorica dječaka i njihov trener zarobljeni u potopljenoj pećini na Tajlandu neće biti spašeni tijekom noći "jer ne mogu roniti", objavili su danas dužnosnici
 Reuters, Thai Navy Seal

Na pressici na sjeveru Tajlanda, gdje traje pokušaj izvlačenja dvanaest dječaka i njihova trenera iz špiljskog kompleksa Tham Luang, negirane su vijesti o tome da će se spašavanje sigurno pokušati izvesti noćas.

Narongsak Osatanakorn, guverner pokrajine Chiang Rai gdje se nalazi špilja u kojoj su dječaci zapeli od prošle subote, kazao je novinarima večeras da spasioci rade na planu koji bi bio najsigurniji, ali kako ne mogu potvrditi da će se pokazati da je noćas najbolje vrijeme.

- Bojimo se trenutnih vremenskih prilika i količine kisika u pećini - kazao je.

Ponovio je više puta da moraju doći do najboljeg plana, da bi bili sigurni da mogu početi s akcijom.

Upitan hoće li se akcija spašavanja tijekom noći obaviti ako počne padati kiša, Narongsak Osotthanakorn je rekao: "Ne, u ovome trenutku dječaci ne mogu roniti".

The Guardian pak izvještava da je kazao, ako počne obilno padati, da će možda pokušati, "ali da je rizik još prevelik".

Meteorološka služba upozorila je u četvrtak kako veći dio sjevera zemlje, uključujući pokrajinu Chiang Rai, od 7. do 12. srpnja opet može očekivati jake pljuskove.

Dvanaestorica dječaka i njihov trener pronađeni su ovog tjedna, blijedi i slabi, ali inače dobrog zdravlja nakon što su devet dana bili izgubljeni u podzemlju.

Dramatična potraga i operacija spašavanja juniorskog nogometnog tima koji je nestao 23. lipnja činila se kao da se privodi kraju kada je ekipa britanskih i tajlandskih ronioca pronašla dječake u ponedjeljak navečer zbijene na malom, blatnjavom sprudu u poplavljenoj špilji.

Ali sada se pažnja usmjerila na to kako skupinu vratiti natrag kroz nekoliko kilometara opasno poplavljenih podzemnih tunela.

Trenutno postavlja niz rezervoara s kisikom duž pet kilometara dugog puta kojim bi se zarobljena skupina trebala izvući na sigurno, ali naglašavaju da strategija spašavanja još uvijek nije dogovorena, te da dječaci neće tako skoro izaći.

Spominje se mogućnost da 13-orica ostanu u špilji Tham Luang sve dok se voda ne povuče na kraju kišne sezone za četiri mjeseca, no neki stručnjaci kažu da bi dječaci mogli biti vani u roku od nekoliko dana ako vrijeme bude na njihovoj strani, te se voda ispumpa iz špiljskog kompleksa i ako nauče koristiti ronilačku opremu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 07:29