I PROBLEMA VIŠE NEMA

Tadić: Kosovski Srbi trebaju rješenje poput Sjeverne Irske ili Republike Srpske

 AFP

Ne dolazi u obzir podjela Kosova ni promjena granica na Balkanu, poručio je zamjenik pomoćnika američke državne tajnice Philip Reeker sa svoje balkanske turneje .

- Ne može biti promjene granica, ni podjela, ni zamjene teritorija u regiji. Srbi na jugu Kosova su se integrirali i sad su građani slobodnog i demokratskog Kosova, i Srbi na sjeveru integrirat će se u kosovske institucije - izjavio je zamjenik pomoćnika Hillary Clinton za posjeta Prištini. Do 26. siječnja Reeker je u posjetu Srbiji, Makedoniji, Turskoj i Austriji.

Ahtisaarijev plan

Predsjednik Srbije Boris Tadić ovih je dana izjavio da se odnosi između Kosova i Srbije mogu poboljšati, a problemi riješiti dijalogom ako se pripazi na četiri pitanja: rješenje za upravljanje manastirima Srpske pravoslavne crkve, garancije za Srbe u enklavama južno od Ibra, garancije za imovinu Srbije i srpskih državljana na Kosovu, te posebno rješenje za sjever Kosova, s većinski srpskim stanovništvom.

Beogradska Politika prenosi izjavu veleposlanika Velike Britanije da sve to što to Tadić traži već postoji, zapisano u Ahtisaarijevu planu, mirovnom planu međunarodnog izaslanika za Kosovo Marttija Ahtisaarija iz 2007. godine. Tadićev je prijedlog već odbila Priština.

- Moramo uzeti u obzir druga rješenja: model Sjeverne Irske, Južnog Tirola, Ĺlandskih otoka, neka rješenja s prostora bivše Jugoslavije - rekao je Tadić.

Brz odgovor

SAD i Velika Britanija odmah su mu odgovorili da neće biti nove Republike Srpske na sjeveru Kosova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:39