STIHIJA STOLJEĆA

SYDNEY U OGNJENOM OBRUČU: KATAKLIZMIČNI POŽARI PROGUTALI POVRŠINU VEĆU OD BELGIJE Vjetar puše sve jače, temperature blizu 50 stupnjeva, ima poginulih

 
 REUTERS

Katastrofalni požari, njih barem stotinu, haraju trenutno područjem Južne Australije i Novim Južnim Walesom.

Bilježe se i žrtve - potvrđena je smrt dvoje ljudi tijekom petka. Vlasti su izdale niz upozorenja, urgirajući na sve koji planiraju putovanja u te krajeve, da ih odgode. Veliki je problem i što je značajno porasla temperatura zraka, a vatru dodatno rasplamsava jak vjetar.

Najmanje tri požara u ovom trenutku okružuju višemilijunski Sydney, javlja BBC.

Izgorjelo područje veličine Belgije

- Danas je grozan dan - kazao je zapovjednik vatrogasnih postrojbi u Novom Južnom Walesu Shane Fitzsimmons.

Police block the Old Hume Highway as a blaze jumps the road near the town of Tahmoor as the Green Wattle Creek Fire threatens a number of communities in the south west of Sydney, Australia, December 19, 2019. AAP Image/Dean Lewins/via REUTERS  ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVE. AUSTRALIA OUT. NEW ZEALAND OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN NEW ZEALAND. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN AUSTRALIA.
Dean Lewins / REUTERS

U dijelovima te najgušće naseljene države, uključujući i zapadni dio Sydneyja, očekuju se temperature od 47 stupnjeva Celzija.

Požari su opustošili najmanje tri milijuna hektara zemljišta diljem Australije, što je veličina Belgije, i do sada je od izbijanja požara poginulo deset ljudi, a 800 kuća je uništeno.

U subotu je na snazi dobio "mega požar" koji se proširio na 460.000 hektara površine sjeverno od Sydneyja. Na udaru vatrene stihije je obližnji nacionalni park Blue Mountains.

Oko 3000 vatrogasaca u Novom Južnom Walesu sprema se na pogoršanje uvjeta s obzirom da su meteorolozi za poslijepodne najavili južni vjetar brzine oko 90 kilometara na sat.

Liječnici upozoravaju stanovništvo Sydneyja na toksični dim koji guši grad, a posebice su upozorenja odaslana starijima i djeci da ne izlaze van.

Premijerka Novog Južnog Walesa Gladys Berejiklian održala je u subotu izvanrednu tiskovnu konferenciju rekavši kako je samo na njezinom području mobilizirano gotovo deset tisuća pripadnika interventnih službi.

A home is seen as smoke from the Grose Valley Fire rises in the distance, at Bilpin, Saturday, December 21, 2019. Conditions are expected to worsen across much of NSW as temperatures tip 40C. (AAP Image/Dan Himbrechts) NO ARCHIVING    AAP/via REUTERS    ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVE. AUSTRALIA OUT. NEW ZEALAND OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN NEW ZEALAND. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN AUSTRALIA.
/ via REUTERS

- Nalazimo se u razdoblju nezabilježene suše. Neka područja nisu vidjela kiše već dvanaest mjeseci - rekla je Berejiklian objašnjavajući okolnosti koje potpomažu katastrofalnu buktinju.

BBC navodi i kako su dvije jučerašnje žrtve dobrovoljni vatrogasci, koji su živote izgubili boreći se s vatrom u okolici Sydneyja. Riječ je o 32-godišnjem Geoffreyu Keatonu te njegovom četiri godije starijem kolegi Andrewu O'Dwyeru. Oni su poginuli prilikom pada izgorjelog stabla na njihovo vatrogasno vozilo.

- Ovo je najgori mogući splet okolnosti. Dvojica vatrogasaca otišli su izvanredno raditi svoj posao, kao i njihovi kolege. A nakon smjene nisu se vratili kući. To je stravično - rekao je Fitzsimmons, prenosi BBC.

Klimatske promjene

Diljem zemlje zatvorene su ceste, što stvara velike poteškoće u prometu.

I dok nacija oplakuje žrtve te s nevjericom gleda kako plamena stihija guta sve pred sobom, javljaju se i analitičari koji upozoravaju kako je sve što se događa posljedica klimatskih promjena, odnosno nebrige za okoliš. Ujedinjeni narodi tako su još prošle godine ustvrdili kako Australija ne čini dovoljno po pitanju zaštite okoliša.

Rural Fire Service (RFS) crews engage in property protection of a number of homes along the Old Hume Highway near the town of Tahmoor as the Green Wattle Creek Fire threatens a number of communities in the southwest of Sydney, Australia, December 19, 2019. AAP Image/Dean Lewins/via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES. AUSTRALIA OUT. NEW ZEALAND OUT.
Dean Lewins / REUTERS

Čelnik vatrogasnog sindikata Leighton Drury izjavio je kako se Australija suočava s "apsolutnom i sramotnom nesposobnošću" svojih vlasti. Ulje na političku vatru dolio je i australski premijer Scott Morrison koji je usred goleme krize - otišao na godišnji odmor. Naknadno se ispričao i rekao da će se prvom prilikom vratiti u Sydney.

Zaključno, šumski požari u Australiji nisu velika novost, no njihova jačina i učestalost svjedoče kako su klimatske promjene učinile svoje, a znanstvenici upozoravaju kako će razorne buktinje biti sve češće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 16:55