CURE DETALJI HAVARIJE

Svjetla su se ugasila, utonuli su u mrkli mrak, pilot je mahnito izdavao naredbe, a onda se začuo panični: ‘Mayday, mayday!‘

Potraga za šestero nestalih ljudi je prekinuta te će se nastaviti ujutro
 -/Afp

Šest je osoba nestalo te se smatraju poginulima nakon urušavanja mosta Francisa Scotta Keya u Baltimoreu u koji je udario kontejnerski brod u utorak.

Dužnosnici američke Obalne straže te marylandska policija kazali su da je šansa da su nestali preživjeli izrazito malena zbog niske temperature vode te vremena koje je prošlo od nesreće.

Potraga za nestalima prekinuta je te će se nastaviti ujutro, rekli su dužnosnici.

U jedan od potpornih stupova mosta udario je kontejnerski brod Dali koji plovi pod singapurskom zastavom, nakon čega se urušilo nekoliko lukova mosta.

Guverner države Maryland Wes Moore rekao je da može potvrditi da je "posada obavijestila vlasti o problemu s napajanjem motora", dodajući da su problemi nastali prije nego što je udario u jedan od stupova koji podupiru most.

image
-/Afp

Bila je sredina noći i posada na brodu bila je uvučena u dodatni mrak kada su se svjetla na brodu iznenada ugasila, piše BBC.

No u trenutku kada su shvatili da imaju problem napajanjem, već je bilo kasno.

Oglasilo se više alarma dok je posada provodila neuspješne testove u očajničkom pokušaju da riješi problem.

Lokalni pilot na brodu mahnito je izdavao naredbe, govoreći posadi da kormilo snažno usmjeri lijevo i baci sidro kako ne bi zalutao udesno.

Iako se vjeruje da se uključio generator za hitne slučajeve, brod nikada nije ponovno počeo koristiti svoje motore.

Piloti nisu ostali bez izbora. Nešto prije 1:30 po lokalnom vremenu izdali su poziv upomoć vlastima, navodeći da je sudar neizbježan.

image
-/Afp

Guverner Marylanda kasnije je pozdravio posadu kao "heroje" i rekao da je njihova brza reakcija "spasila živote" jer su vlasti uspjele zaustaviti protok vozila prema mostu u dvije minute između poziva i sudara.

U trenutku udara na mostu se nalazio dio građevinske ekipe koja je popravljala most.

image
-/Afp

Isti je brod sudjelovao u nesreći u luci Antwerpen u Belgiji 2016. godine, kada je udario u obalu dok je pokušavao izaći iz kontejnerskog terminala Sjevernog mora.

Inspekcija broda iz 2016. provedena u Antwerpenu otkrila je da ima strukturni problem, koji je naveden kao "oštećenje trupa koje umanjuje njegovu sposobnost za plovidbu", prema podacima objavljenim na Equasisu, javnoj bazi podataka za pomorsku industriju.

Most Francisa Scotta Keyja, dug 2,6 kilometara, žila je kucavica baltimorske luke. Premošćuje rijeku Potapsco, otvoren je 1977. godine i imenovan po autoru američke himne Star Spangled Banner. Njime godišnje prođe 11,5 milijuna vozila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:41