UZNEMIRUJUĆI PRIZOR

Svjedok masakra u Zaporižju: ‘Vozila su izbušena, u njima leže tijela, jedna ruka još drži volan...‘

Navodi se kako su vozila bila krcata stvarima putnika, dekama i koferima

Prizor masakra u Zaporižji

 Kateryna Klochko/Afp

Guverner Zaporižja Oleksandr Starukh objavio je da će sutra u regiji biti proglašen dan žalosti nakon jutrošnjeg ruskog napada na humanitarni konvoj u kojem su poginule najmanje 23 osobe, dok ih je 28 ranjeno, piše Guardian.

U poruci objavljenoj na Telegramu, Starukh je naveo: "Rašisti (pogrdni naziv za ruske ange, op.a.) su jutros pucali na civile koji su u civilnom humanitarnom konvoju čekali da napuste regionalni centar. Ti su ljudi svojim rođacima na okupirana područja donijeli humanitarnu pomoć. Oni su trebali preuzeti naše sugrađane i odvesti ih u slobodni dio Ukrajine. Okupatori su udarili na bespomoćne Ukrajince. Ovo je još jedan teroristički napad jedne terorističke zemlje. U vezi s tragedijom i kako bi se odala počast uspomeni na poginule, 1. listopada 2022. proglašen je danom žalosti u regiji Zaporižja".

Agencija Reuters prenijela je izvješće svjedoka s mjesta napada na civilni konvoj.

Jonathan Landay je za agenciju napisao da su policija i djelatnici hitne pomoći požurili na mjesto raketnog udara od čije su siline u zrak izbacivani komadi zemlje, a vozila zasuta šrapnelima. Na vozilima, većinom osobnim automobilila i tri kombija, razbijena su stakla.

Navodi kako su vozila bila krcata stvarima putnika, dekama i koferima.

- Tijelo u žutom automobilu nagnulo se s vozačevog sjedala na suvozačevo, lijevom rukom još uvijek držeći volan - opisao je Landay.

Reuters izvještava da su preko tijela žene i mladića u zelenom automobilu ispred, bile prebačene plastične folije. Kraj mladića na stražnjem sjedalu ležala je mrtva mačka. Ispred tog auta, dva su tijela ležala u bijelom mini-kombiju, prozori su mu bili razneseni, a šasija izrovana šrapnelima.

Žena koja je novinarima kazala da se zove Nataliya ispričala je da su ona i njezin suprug bili u posjetu djeci u Zaporižju.

- Vraćali smo se mojoj majci koja ima 90 godina. Pošteđeni smo. To je čudo - rekla je Nataliya.

Ruske su vlasti demantirale napad i okrivile ukrajinske snage. Ruska novinska agencija RIA citirala je Volodimira Rogova, jednog od proruskih vođa, nametnutih okupiranom Zaporižju, koji je rekao da su "ukrajinski militanti pogodili konvoj s desecima civilnih automobila u koloni."

Rusija je u više navrata zanijekala da je ciljala civile otkako je 24. veljače započela invaziju na Ukrajinu, unatoč jasnim dokazima oštećenja civilne infrastrukture i otkrića masovnih grobnica u područjima koja su okupirale ruske snage.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:52