GLOBALNE REAKCIJE

Svijet zaprepašten kaosom u Americi: Svi s nevjericom prate nerede, jedino kineski mediji sve - ignoriraju!

Kaos, upućivanje na krivnju predsjednika i navođenje riječi izabranog predsjednika Bidena kao znaka razuma
 Tasos Katopodis/Getty Images/AFP

Kaos u SAD-u je glavna vijest svih svjetskih medija kojima u srijedu navečer dominiraju slike prosvjednika koji su upali u zgradu Kongresa. Ruski je TASS objavio da je Trump naredio da se trupe Nacionalne garde pošalju prema Kongresu, a Sputnik News je cijelo vrijeme doslovno izravno prenosio zbivanja u Washingtonu bez naklonosti ili zluradosti.

Kineski su mediji većim dijelom prešutjeli početak nemira, a onda se oglasio China Daily samo kratkom porukom preko svoje aplikacije da je došlo do zaključavanja Kapitola u Washingtonu. Engleski servis agencije Xinhua nije do ovog trenutka objavio ni retka o prosvjedima u glavnom gradu SAD-a.

Talijanska Repubblica prenosi da je u blizini Kapitola pronađena i improvizirana eksplozivna naprava, a ljubljansko Delo navodi da Trump pokušava sa svojim pobornicima promijeniti odluku Kongresa.

El País, dnevni list iz Španjolske, koja se, po obnovi demokracije nakon smrti fašističkog diktatora Franca, našla u sličnoj situaciji kad su vojni pobunjenici upali u parlament, piše o kaosu u Washingtonu. Britanski The Guardian donosi analizu sa sljedećim naslovom: “Napad rulje MAGA-e (Trumpov slogan, Make America Great Again, učinimo Ameriku opet velikom) na Kapitol je Trumpov napad na demokraciju učinio doslovnim”.

Njemački mediji prate događaje posebnu pozornost posvećujući slikama s komentarima koji govore o kaosu i neredima u Washingtonu.

Francuski Le Monde citira Bidena i navodi kako je američka demokracija žrtva agresije bez presedana. Turska agencija Anadolu navodi da je Pence najavio da će sudski progoniti sve koji su izazvali nered na Kapitolu. Prenose i poziv predsjednika Erdogana 'svim stranama' u SAD-u da budu 'umjerene' u svojim reakcijama na događaje.

Oglasio se i Joseph Borrell Fonteles, visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku: "U očima svijeta američka demokracija večeras izgleda kao da je pod opsadom. Ovo je neviđeni napad na američku demokraciju, njene institucije i vladavinu prava. Ovo nije Amerika. Rezultati izbora od 3. studenog moraju se u potpunosti poštovati."

Opći je zaključak više nego jasan: svijet je šokiran nasiljem koje je izbilo u glavnom gradu Sjedinjenih Američkih Država, jedne od najstarijih demokracija na svijetu.

Svjetski čelnici osudili nasilje u američkom Kongresu

Kanadski i britanski premijeri Justin Trudeau i Boris Johnson osudili su u srijedu nasilje u američkom Kongresu i pozvali na poštivanje rezultata izbora. Pridružio im se i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

"Naravno da smo zabrinuti te pratimo situaciju iz minute u minutu", rekao je Trudeau radijskoj postaji News 1130 Vancouver. "Mislim da su američke demokratske institucije jake i nadam se da će se sve ubrzo vratiti u normalu."

Britanski premijer Boris Johnson rekao je da se SAD diljem svijeta zalaže za demokraciju te da je sada ključno da dođe do mirnog i urednog prijenosa vlasti.

"Američki Kongres je hram demokracije. Šokantno je svjedočiti večerašnjim prizorima u Washingtonu", objavio je na Twitteru predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli objavio je na Twitteru da je vrlo zabrinut zbog nemira u Washingtonu.

"Vrlo zabrinjavajuće scene iz američkog Kapitola večeras. Demokratski glasovi moraju se poštovati. Sigurni smo da će Sjedinjene Države osigurati zaštitu pravila demokracije", tvitao je Sassoli.

Scene nasilja i kaosa vladaju američkim Kapitolom, sjedištem američke demokracije, u koji je unatoč policijskim suzavcima upala gomila pristaša predsjednika Donalda Trumpa kako bi poništili rezultate izbora i zaustavili sjednicu Kongresa na kojoj se trebala potvrditi pobjeda Joea Bidena.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas rekao je da će neprijatelji demokracije pozdravljati scene nasilja u američkom Kapitolu i pozvao je američkog predsjednika Donalda Trumpa da prihvati odluku američkih glasača.

U tvitu objavljenom nakon što su prosvjednici upali u sjedište američkog zakonodavnog tijela, gdje su zastupnici trebali formalno potvrditi izbor Trumpovog suparnika Joea Bidena, Maas je rekao da je nasilje potaknuto zapaljivom retorikom.

"Neprijatelji demokracije će biti oduševljeni kad vide užasne slike iz Washington DC-ja", napisao je u srijedu. "Trump i njegove pristaše moraju naposljetku prihvatiti odluku američkih glasača te prestati s gaženjem demokracije."

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u srijedu je nasilne prosvjede u Washingtonu prozvao "šokantnim scenama" te dodao da se ishod američkih "demokratskih" izbora mora poštovati.

Policija u američkom Kapitolu odgovorila je potezanjem oružja i suzavca dok su stotine prosvjednika upale u zgradu tražeći od Kongresa da poništi Trumpov gubitak izbora, kratko nakon što je nekolicina Trumpovih republikanaca posljednji put pokušala osporiti izborni rezultat. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 01:36