EPSTEINOVA LISTA

Svijet trese groznica pred objavu tajnih dokumenata, na popisu je 187 imena: Na udaru su mnoga poznata lica...

U sudskim spisima imena su bila poznata samo kao John i Jane Does, a sada bi mogla biti povezana s princom Andrewom i Billom Clintonom

Jeffrey Epstein

 Capital Pictures/Capital Pictures/Profimedia/Capital Pictures/capital Pictures/profimedia

Njujorška sutkinja sprema se objaviti imena gotovo 200 pojedinaca povezanih sa seksualnom trgovinom Jeffreyja Epsteina i Ghislaine Maxwell, potencijalno otkrivajući identitete brojnih poznatih lica koji su u pravnim dokumentima prije bili poznati samo kao John i Jane Does. Rok za prigovore na otkrivanje ovih imena istekao je u ponedjeljak, gotovo devet godina nakon što je žrtva Virginia Giuffre podnijela tužbu za klevetu protiv Maxwell 2015.

Slučaj protiv Maxwell također je postavio temelje za federalno suđenje za trgovinu ljudima u svrhu seksualnih usluga, što je rezultiralo njezinom osudom po pet od šest optužbi i 20-godišnjom zatvorskom kaznom u prosincu 2021.

Sutkinja Loretta Preske naredila je da se sudski dokumenti u tužbi Giuffre povezanoj s Maxwell moraju otpečatiti. Postoji 187 spominjanja ‘‘J Doe‘‘ u sudskim dokumentima, a mnogi od njih dobit će sada prava imena, što bi moglo predstaviti neugodnost za mnoge osobe visokog profila povezane s Epsteinom.

Popis bi mogao uključivati bivšeg američkog predsjednika, glumce i akademike. Princ Andrew, umiješan u slučaj, također bi mogao biti imenovan. Prošle je godine princ platio milijune Giuffre kako bi se nagodila u tužbi koju je podnijela tvrdeći da ju je seksualno zlostavljao kad je imala 17 godina.

"Jane Doe 162", svjedokinja koja je svjedočila o tome da je bila s Andrewom, Maxwellom i Giuffreom u Epsteinovoj vili u New Yorku, mogla bi biti značajna. Bivši američki predsjednik Bill Clinton, identificiran kao "Doe 36", spominje se u sudskim spisima više od 50 puta, navodi ABC News.

Epsteinov bivši pilot Larry Visoski posvjedočio je 2021. da su Clinton i Trump letjeli Epsteinovim privatnim zrakoplovom. Ostali istaknuti putnici bili su princ Andrew, violinist Itzhak Perlman, bivši vođa većine u Senatu George Mitchell, pokojni senator iz Ohija, John Glenn i glumac Kevin Spacey, rekao je.

Epsteinovi dnevnici o planiranju do kojih je došao Wall Street Journal uključivali su imena poput Williama Burnsa, direktora CIA-e, i Kathryn Ruemmler, savjetnice Bijele kuće za vrijeme Baracka Obame. Na listi se našao autor Noam Chomsky, glumac Woody Allen, bivši norveški premijer Thorbjørn Jagland, bivši izraelski premijer Ehud Barak. Iako su bili u njegovim dnevnicima, trenutno nema implikacija da su oni povezani s Epsteinovim zločinima.

Epstein je počinio samoubojstvo 2019. dok je čekao federalnu optužbu za trgovinu u svrhu seksa. Velik broj njegovih žrtava bile su maloljetnice.

Očekuje se da će objavljivanje ovih imena dodatno rasvijetliti Epsteinove i Maxwellove aktivnosti. Giuffre je pozdravila odluku sutkinje Preske kao "časnu i transparentnu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:28