MITZNEFET

Svijet se čudi taktičkoj modi izraelskih vojnika: ‘Zašto pokrivaju svoje kacige? Zbog dva vrlo važna razloga...‘

Osim što sprječavaju reflektiranje svjetlosti, što dodatno pomaže u procesu kamuflaže, imaju i važan povijesni značaj

Izraelski vojnici s mitznefetom na glavi

 Thomas Coex/Afp

Izraelske vojnike lako ćete prepoznati po jedinstvenom dijelu opreme poznatom kao mitznefet - riječ je o specifičnom pokrivalu za kacigu, koji Izraelske obrambene snage (IDF) koriste od 1994. godine.

Veći su od "običnih" kaciga kakve nose vojnici pješaštva, a mnoge podsjećaju na kuharske kape. Mitznefeti imaju važnu ulogu u kamuflaži, sigurnosti i borbenoj učinkovitosti - naime, dizajnirani su tako da "razbijaju" ono što bi inače bio karakterističan obris ljudske glave s kacigom, pa je snajperistima puno teže pogoditi izraelske vojnike.

Osim toga, mitznefeti sprječavaju reflektiranje svjetlosti, što dodatno pomaže u procesu kamuflaže.

A tu je i povijesni značaj. Kako piše portal CooPWB, izraz mitznefet izveden je iz pokrivala za glavu koje je nekoć nosio židovski veliki svećenik u Svetom hramu u Jeruzalemu. Ime mu potječe od semitskog korijena što znači - zamotati.

U tom kontekstu, povijesna dubina mitznefeta nadilazi vojnu taktiku. Njegovo ime, duboko ukorijenjeno u židovsku povijest, služi kao podsjetnik na povijesne kulturne veze i tradicije koje oblikuju Izraelske obrambene snage. Ne radi se samo o sigurnosti, nego i o identitetu.

Mitznefet je izvorno usvojila izraelska vojska 1990-ih u borbi protiv libanonskih gerilaca koje je u sukobu u Južnom Libanonu podržavao Iran. Kasnije je dobio dvostrani kamuflažni materijal - jednu stranu prilagodili su za pustinjska okruženja, a drugu za šumske terene.

Naravno, u skladu s tehnološkim napretkom, mitznefet je dobio i suvremenu verziju s MultiCamom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 11:03