GLOBALNA KRIZA

SVIJET PRED NOVIM HLADNIM RATOM Barack Obama je odlučio istjerati Vladimira Putina iz G8

Američki predsjednik na svaki mogući način želi izolirati svog ruskog kolegu nakon aneksije Krima
 AFP

>>> NOVO 21:05 Rusija je u ponedjeljak navečer i formalno suspendirana iz skupine G8, odnosno preostale su članice, poznate kao skupina G7, odlučile do daljnjega ne sudjelovati u radu ove organizacije. Odluka je donesena nakon dvosatnog sastanka u Haagu, nakon kojega je objavljena zajednička izjava preostalih članica skupine.

'Ova se grupa formirala zbog zajedničkih uvjerenja i zajedničkih odgovornosti. Potezi koje je proteklih tjedana povukla Rusija nisu u skladu s tim uvjerenjima i odgovornostima. U ovakvim okolnostima mi nemamo namjeru sudjelovati na summitu u Sočiju, a mi ćemo obustaviti naše sudjelovanje u G8 sve dok Rusija ne promijeni kurs', objavljeno je u priopćenju.

----------------------

DEN HAAG - Bijela kuća vrlo je zabrinuta zbog opasnosti od eskalacije zbog prisutnosti ruskih trupa na ukrajinskoj granici, rekao je u ponedjeljak zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Baracka Obame, Ben Rhodes.

"Vrlo smo zabrinuti potencijalnom eskalacijom na istoku i na jugu Ukrajine" zbog prisutnosti ruskih vojnika. Washington pomno prati stanje, kazao je Rhodes na konferenciji za novinare održano u Haagu na marginama summita o nuklearnoj sigurnosti.

U nedjelju je Rusija opovrgnula da gomila trupe na granici s Ukrajinom, pošto je tajnik ukrajinskog vijeća za nacionalnu sigurnosti i obranu Andrij Parubij rekao kako su ruski vojnici spremni napasti Ukrajinu "u svakome trenutku".

"Smatramo da Rusija jako gubi" u slučaju vojne eskalacije, kazao je Rhodes, podsjetivši na nove ekonomske sankcije protiv Moskve u tom slučaju.

Ruski ratni brod u ponedjeljak je napao ukrajinski desantni brod Konstantin Olšanskij stacioniran na jezeru Donuzlav u zapadnom dijelu Krima. Kad se ruski brod počeo približavati čuli su se pucnjevi, a iznad ukrajinskog broda uzdignuo se visok stup dima, rekli su novinari.

Također, ukrajinske su vlasti u ponedjeljak potvrdile da na Krimu više ne kontroliraju nijednu vojarnu te da su pokrenule plan evakuacije. Zapovjednik vojarne u Belbeku Julij Mamčur netragom je nestao, a Kijev je uvjeren da su ga Rusi oteli pa traže njegovo hitno oslobađanje.

Na margini summita u Haagu objavljeno je i da sve članice skupine G8 osim Rusije otkazuju sudjelovanje na susretu lidera tih zemalja, koji se trebao održati za nekoliko mjeseci u Sočiju, gradu domaćinu nedavnih Zimskih olimpijskih igara. Umjesto toga, sedam će država održati zaseban summit u Bruxellesu. Istovremeno, sam Barack Obama zatražio je formalno isključenje Rusije iz G8.

Europa i Amerika ujedinjene su u podršci Ukrajini i ukrajinskom narodu, kazao je nešto ranije u Amsterdamu.

"Mnogo smo razgovarali o situaciji u Ukrajini", kazao je Obama nakon sastanka s nizozemskim premijerom Markom Rutteom. "Europa i Amerika ujedinjeni su u podršci ukrajinskoj vladi i ukrajinskom narodu. Ujedinjeni smo i u nametanju cijene Rusiji za njezine dosadašnje akcije", kazao je Obama, kako ga prenosi Reuters.

Lavrov: Neće biti tragedija ako nas izbace iz G8

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u ponedjeljak u Den Haagu da neće biti "velika tragedija" ako Rusija bude isključena iz G8.

"Ako naši zapadni partneri misle da je taj format prevladan, neka tako bude", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare u Den Haagu gdje su se sastali čelnici G7, bez ruskog predsjednika Vladimira Putina, te gdje se održava dvodnevni nuklearni summit.

"Za nas nije velika tragedija ako se ne sastane (G8)", dodao je. "G8 je neformalni klub. Nitko ne može izbaciti nekog drugog", rekao je, dodajući ipak da Rusija ocjenjuje da to "nije problem".

Lavrov pred novinarima nije govorio o svom sastanku s ukrajinskim šefom diplomacije Andrijem Deščicom koji se održao neposredno prije konferencije za novinare.

Sastanak je bio u četiri oka, kazala je predstavnica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova. Ministarstvo je objavilo fotografiju na kojoj se vide ministri kako sjede za stolom.

Radi se o prvom susretu dvojice ministara otkad su Krim i Sevastopolj pripojeni Rusiji, kao i o diplomatskom kontaktu dvije zemlje na najvišoj razini od početka krize.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. lipanj 2024 23:03