KRUCIJALAN SASTANAK

Svijet će opet stati zbog susreta Amerikanaca i Kineza: U München stiže najveća američka delegacija ikad!

Kakve su dnevne točke i što je na rasporedu?

Antony Blinken i Wang Yi

 Stefani Reynolds/Afp/Profimedia/Stefani Reynolds/Afp/Profimedia

I opet bi bilateralni susret američkog i kineskog dužnosnika mogao u drugi plan baciti važan međunarodni događaj, Münchensku sigurnosnu konferenciju (MSC). Tako je bilo i na summitu G20 prošle jeseni na Baliju kad se, prvi put od preuzimanja predsjedničke funkcije, Joe Biden susreo s kineskim šefom svega Xi Jinpingom. Realnost je takva, kad razgovaraju najveće svjetske sile sve ostalo postaje zanemarivo.

Najave iz Washingtona, ali i Beijinga/Pekinga govore da bi se u Münchenu trebali naći američki državni tajnik Antony Blinken i novi šef kineske vanjske politike Wang Yi. On je bio ministar vanjskih poslova, a vanjskom se politikom na razini Partije bavio Yang Jiechi. Nakon 20. partijskog kongresa prošle jeseni Wang je ušao u Politbiro i došao do vrhunca karijere, sada on s partijske razine nadzire kinesku vanjsku politiku. Ministarstvo vanjskih poslova od prosinca vodi Qin Gang, bivši ambasador u SAD-u što sugerira važnost koju Beijing daje odnosima s Washingtonom.

Blinken je trebao ići početkom ovog mjeseca u posjet Narodnoj Republici Kini kako bi se nastavio dijalog započet na Baliju, ali su doletjeli baloni, ne “99 Luftballons” kako je pjevala Nena, dovoljan je bio jedan i da Blinken odgodi put. Obje su strane svjesne da je dijalog, u osjetljivom trenutku bilateralnih odnosa, nužan, nezamjenjiv i zato ne čudi da je opcija susreta odmah prebačena u München. Kinesko ministarstvo trgovine u četvrtak je stavilo američke tvrtke koje proizvode oružje Lockheed Martin Corp i Raytheon Technologies Corp na "popis nepouzdanih subjekata" zbog prodaje oružja Tajvanu što je najnovija u nizu sankcija koje jedna drugoj nameću dvije najjače vojne sile.

U Washingtonu je objavljeno da će Blinken u Münchenu sudjelovati u nizu bilateralnih i multilateralnih sastanaka, a Beijing je najavio da će Wang predstaviti Xijevu viziju miroljubivog razvoja.

Najveća američka delegacija dosad

Domaćini će svakako učiniti sve da do sastanka dođe jer bi to dalo dodatnu vrijednost Konferenciji. Ako se ne sluče sve potrebne silnice, druga je mogućnost sastanak ministara vanjskih poslova skupine G20 u ožujku u Indiji. No, tamo će NR Kinu predstavljati Qin. Takav scenarij donosi novu odgodu razgovora što nije dobro. Sredinom ovog tjedna je Wendy Sherman, zamjenica državnog tajnika, dala vjetar u jedra optimizmu: "Kao što državni tajnik Blinken stalno govori, i kao što je rekao Wang Yi - kao što su svi rekli Kini - mi smo otvoreni za dijalog kada je to u našem interesu i vjerujemo da su sada pravi uvjeti za to".

Wang je put u München dopunio pa su u njegovom itineraru Francuska i Italija. Nakon toga odlazi u Mađarsku i konačno u Rusiju. Zbog ovog posljednjeg posjeta bilo bi važno da razgovara s Blinkenom. Koji će nakon Konferencije posjetiti Tursku i Grčku.

Konferencija počinje danas, u petak, i traje do nedjelje. Predstavnika Rusije neće biti, kao ni u Davosu na Ekonomskom forumu, a organizatori su se pohvalili da dolazi najveća američka delegacija dosad u kojoj će biti trećina zastupnica i zastupnika u Senatu koji ima 100 mjesta. Izaslanstvo administracije vodi potpredsjednica Kamala Harris. Ukrajina i prva godina od njemačkog “Zeitenwende“ (prekretnica) bit će prevladavajuća tema, važno će mjesto imati katastrofalni potres u Turskoj i Siriji, State Department navodi da će se Blinken razgovarati o transatlantskoj sigurnost i međunarodnom poretku koji se osniva na pravilima.

Dolazi francuski predsjednik Emmanuel Macron koji ima još četiri godine da ostavi trajni trag predsjednikovanja, a bit će mu drago malo se odmaknuti od prosvjeda protiv mirovinske reforme u zemlji. Stižu i uobičajeni sumnjivci, Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO i ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba. Organizatori su se potrudili da ove godine, među 45 šefova država i vlada, bude što više predstavnika globalnog juga kako bi sudjelovali u diskusijama i po mogućnosti promijenili stav prema ruskoj agresiji na Ukrajinu. Potvrde sudjelovanja su došle iz Gane, DR Konga, Barbadosa, Tunisa i Namibije.

‘Liberalne demokracije pred izazovima‘

Prije Konferencije predstavljen je i redoviti sigurnosni izvještaj MSC znakovitog naslova “Re:Vision”. Prve rečenice sažetak pogađaju srž: “Rasprave o različitim vizijama budućeg međunarodnog poretka često su apstraktne i teorijske. Ruski predsjednik Vladimir Putin je napadom na Ukrajinu sukob suprotstavljenih vizija učinio brutalnom i smrtonosnom stvarnosti.

Liberalne demokracije se bude pred izazovima koje postavljaju autokratski revizionisti i poduzimaju prve važne korake odupiranja. Da bi liberalno-demokratska načela prevladala nad autokratskim varijantama, demokracije moraju preinačiti svoju viziju poželjnog međunarodnog poretka.”

I zato je važno da se Blinken i Wang sastanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:12