NEDJELJNO GLASANJE

Švicarska referendumom odlučuje o ukidanju covid potvrda, ankete za sada na strani pobornika

Na nedjeljnom referendumu glasa se i o inicijativi medicinskog osoblja, koja će vjerojatno biti prihvaćena

Prosvjed protiv covid potvrda u Švicarskoj

 Fabrice Coffrini/AFP

Švicarski ministar zdravstva Alain Berset je u škripcu, piše BBC. Naime, s ni dvije trećine potpuno procijepljenog stanovništva, Švicarska ima jednu od najnižih stopa procijepljenosti u zapadnoj Europi, a u isto vrijeme svaki tjedan bilježi porast slučajeva zaraze od 40 do 50 posto. No, ministar, za razliku od nekih u drugim zemljama, ne može samo tako skrojiti novi spisak mjera i ograničenja. Naime, Švicarska u nedjelju izlazi na referendum, na kojem će se glasiti o potencijalnom ukidanju ili zadržavanju covid potvrda.

Riječ je o plesu koji Švicarska pleše od početka pandemije. S jedne strane pokušava uvesti mjere kako bi suzbila širenje virusa, s druge ostaje vjerna svom sustavu direktne demokracije. Vjerojatno i zbog toga, švicarski lockdownovi nisu bili drastični kao u nekim drugim zemljama. No, isto tako, kad se na ljeto uživalo u slobodi i iznimno malim brojevima zaraženih, Švicarska nije - ponovno kao neke druge zemlje - slavila "slobodu". Uvedena im je, umjesto toga, covid potvrda kojom se dokazuje da ste negativni, cijepljeni ili preboljeli, a koja je postala "ulaznica" za kafiće, kina, muzeje, sportska događanja...

Naravno, u zemlji u kojoj je cijepljenje osjetljiva tema, a osjećaj neovisnosti - pogotovo u alpskim, na težak život naučenim zajednicama opipljiv - potvrda nije svima dobro sjela, pogotovo kad je testiranje na covid prestalo biti besplatno.

Vlasti su se nadale da će mjere ponukati ljude da se cijepe, no umjesto toga dogodile su se druge dvije stvari. Dio je ljudi izašao na ulice i prosvjedovao (ponekad su demonstracije bile nasilne), a dio je skupljao potpise zahvaljujući kojima će na današnjem referendumu glasati o covid potvrdi.

S obzirom na glasanje, ministar strahuje, nastavlja dalje BBC, od uvođenja novih mjera, iako i on i njegov tim smatraju da će se nešto morati napraviti. Isto tako, strahuju da će, ako covid potvrda padne, to biti veliki rizik. Tako vezanih ruku, savjetovali su bolnicama da povećaju kapacitete intenzivne skrbi, a time ohrabrili rađanje još jednog referendumskog pitanja, koje će također odgovor dobiti u nedjelju.

Naime, zdravstveni sektor, prvenstveno medicinske sestre i drugo osoblje, kažu da dodatni kreveti neće pomoći jer je pravi problem u nedostatku osoblja. Broj djelatnika se od početka pandemije smanjio za čak 10 posto, a ovi koji su ostali skapavaju. Zato su se i organizirali te su i oni prikupili dovoljan broj potpisa kako bi se na referendumu odlučivalo o tome zaslužuje li zdravstvo veće investicije, a zdravstveni radnici bolje radne uvjete.

Ankete kažu iduće - medicinske sestre bi moglo podržati 70 posto, a ostanak covid potvrde 60 posto birača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:01