BIVŠI MONARH

Švicarska odbacila slučaj protiv bivšeg kralja Juana Carlosa za pranje novca

Bertossa je otvorio kaznenu istragu 2018. nakon izvješća da je bivši kralj, koji je abdicirao 2014, možda primio ‘ilegalnu proviziju‘

Bivši španjolski kralj Juan Carlos

 Pierre-philippe Marcou/AFP

Tužitelj u Ženevi objavio je u ponedjeljak da je zbog nedostatka dokaza zatvorio istragu protiv bivšeg španjolskog kralja Juana Carlosa osumnjičenog za pranje nezakonitih provizija od Saudijske Arabije.

Tužitelj Yves Bertossa rekao je da je utvrdio da je Saudijska Arabija uplatila 100 milijuna dolara u kolovozu 2008. na račun otvoren mjesec dana ranije u banci Mirabaud na ime zaklade registrirane u Panami, a kojoj je vlasnik bio Juan Carlos.

No, Bertossa je dodao da nije mogao ustanoviti izravnu vezu između ugovora koji je tri godine ranije dodijeljen španjolskim tvrtkama za razvoj ultrabrze željeznice u Saudijskoj Arabiji.

Španjolska kraljevska obitelj nije željela komentirati tu vijest, a do Juana Carlosa, koji živi u izgnanstvu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, nije se moglo doći.

Bertossa je otvorio kaznenu istragu 2018. nakon izvješća da je bivši kralj, koji je abdicirao 2014, možda primio "ilegalnu proviziju".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:33