REFERENDUM

Švicarci odlučuju hoće li veliki solarni parkovi pokrivati obronke Alpa

Neobičan politički savez koji je nastao kroz podršku ovom planu je taj da su se neke ekološke skupine pridružile populističkoj stranci

Ilustracija

 Fabrice Coffrini/Afp

Birači u južnoj švicarskoj regiji glasaju danas kako bi odlučili hoće li dopustiti velike solarne parkove na suncem obasjanim alpskim obroncima, kao dio nastojanja savezne vlade da razvije obnovljive izvore energije.

Referendum u kantonu Valais usredotočen je na ekonomske i ekološke interese u vrijeme velike i rastuće zabrinutosti zbog klimatskih promjena, piše Associated Press.

To je također značajan test javnog mnijenja. Protivljenje planu u stilu - "Ne u mom dvorištu" zbog pretpostavljene štete na bukoličkim švicarskim planinskim vidicima stvorilo je neke neobične političke saveznike u alpskoj zemlji.

Odbijanje glasača, piše AP, ne bi uništilo solarne parkove ako ih privatni sektor želi razvijati. Ali "Ne" bi unazadilo regiju, koja se smatra jednom od najsunčanijih i najprikladnijih za solarne parkove u Švicarskoj, u odnosu na druge.

Zagovornici kažu da Švicarska ima koristi od hidroenergije — svog glavnog izvora energije — uglavnom ljeti, a solarni parkovi na velikim nadmorskim visinama smješteni iznad tipičnog oblačnog pokrivača pružili bi stabilnu alternativu obnovljivoj energiji zimi, kada zemlja uvozi električnu energiju. Smatraju da bi federalno financiranje ubrzalo razvoj solarne energije.

Oni koji su protiv kažu da bi solarni parkovi bili trn u oku za industriju na netaknutim švicarskim planinama i tvrde da je bolje opremiti više zgrada i domova u mjestima i gradovima - bliže mjestima gdje bi se energija koristila.

"Kroz svoje divovske brane, Valais je već dao veliki udio svoje električne energije u zemlju", rekao je lokalni ogranak Švicarske narodne stranke na svojoj web stranici, piše Associated Press. "Dodavanje još jedne degradacije okoliša ovoj prvoj je neprihvatljivo." smatraju u narodnoj stranci.

Neobičan politički savez koji je nastao na valu podrške ovom planu je taj da su se neke ekološke skupine pridružile švicarskoj konzervativnoj populističkoj stranci.

Zbog zabrinutost zbog klimatskih promjena švicarski zakonodavci već su odobrili plan koji od Švicarske zahtijeva postizanje "neto nulte" emisije do 2050. Također su izdvoji više od tri milijarde švicarskih franaka kako bi se tvrtke i vlasnici kuća odviknuli od fosilnih goriva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 11:51