PRITISAK RASTE

Svi gledaju u Njemačku, ali netko drugi vuče konce u pozadini: ‘Ipak ćemo početi s obukom...‘

Kancelar Olaf Scholz isporuku Leoparda uvjetovao je američkom isporukom teških tenkova Abrams

Njemački kancelar Olaf Scholz prolazi kraj tenka Leopard 2 

 Ronny Hartmann/Afp

U očekivanju ruske ofenzive na proljeće, raste pritisak na njemačkog kancelara Scholza da Ukrajini isporuči tenkove Leopard. Na tome inzistiraju SAD, Velika Britanija, Poljska i baltičke zemlje dok iz Berlina signaliziraju da su spremni to učiniti pod uvjetom da Amerikanci istodobno pošalju svoje tenkove Abrams.

Na sastanku saveznika u petak u zračnoj bazi u Ramsteinu novi njemački ministar obrane Boris Pistorius (SPD) poručio je da će vlada odluku o Leopardima donijeti u koordinaciji sa saveznicima. Otišao je korak naprijed i naložio da se provjeri s koliko tenkova te vrste Njemačka raspolaže. Ali kada će biti donesena politička odluka? Što je prije moguće, odgovara Pistorius. Moći će je odgađati najkasnije do sigurnosne konferencije u Münchenu sredinom veljače, piše Spiegel.

image

Njemački ministar obrane Boris Pistorius

Andre Pain/Afp

Korak u pravom smjeru za Zelene, razočaranje za Uniju i FDP, prenosi bavarski BR24. Svaki dan kašnjenja znači smrt za Ukrajince, mislite brže, kritizirao ih je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak. Ukrajina pritišće saveznike da se što brže dogovore o isporuci glavnog borbenog tenka.

Bitan dogovor

Kancelar Olaf Scholz isporuku Leoparda uvjetovao je američkom isporukom teških tenkova Abrams, no to je predsjednik Joe Biden ponovno odbio. Rješenje bi moglo biti da Poljska dio svojih tenkova Leopard 2 da Ukrajini. No, Njemačka bi prethodno morala dati odobrenje.

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov već je najavio da će se ukrajinski vojnici obučavati na njemačkim Leopardima u Poljskoj. Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, koji vuče konce u pozadini kada je riječ o koordinaciji pomoći u oružju, nakon sastanka u Ramsteinu je na pitanje je li Njemačka blokirala isporuku Leoparda rekao: "Konzultacije će se nastaviti". Njemačka je jedan od saveznika koji je najviše podržavao Ukrajinu, podsjeća Die Welt. "Topništvo, streljivo, sustavi protuzračne obrane, a sada i oklopni transporteri tipa Marder: Njemačka je stvarno lider u potpori Ukrajini u mnogim, mnogim područjima", istaknuo je šef NATO-a. No, drugim saveznicima to nije dovoljno.

Na potrebu dogovora sa Sjedinjenim Državama aludirao je i supredsjedatelj njemačkih Zelenih Omid Nouripour. "Kancelar je naglasio da se isporuka treba koordinirati s našim partnerima", rekao je Nouripour. "To znači da su isporuke i dalje moguće i da o tome moramo nastaviti razgovarati s našim partnerima", izjavio je lider članice njemačke vladajuće koalicije.

Njemački kanzelar Olaf Scholz je u srijedu razgovarao s američkim predsjednikom Joeom Bidenom. Obojica su situaciju u Ukrajini ocijenila opasnom, prenosi Spiegel, ali njemački kancelar ne želi biti prvi koji će joj isporučiti moderne borbene tenkove. Scholz bi želio taj korak učiniti zajedno s Washingtonom. Ali Sjedinjene Države također se ne žele obavezati na isporuku svojih tenkova. Stoga su Biden i Scholz prekinuli razgovor. Süddeutsche Zeitung je u srijedu navečer izvijestio da je Scholz od Bidena zatražio da istodobno pošalje tenkove Abrams Ukrajini želi li da Nijemci pošalju Leoparde.

Šef kluba SPD-a u Bundestagu Rolf Mützenich istaknuo je da je važno djelovati u dogovoru sa SAD-om. "Bitno je da važne korake uvijek poduzimamo zajedno", rekao je Mützenich za Stuttgarter Zeitung i Stuttgarter Nachrichten.

Puno troše

Njemački Leopard 2 i američki Abrams vrlo su slični. Oba tenka koriste top njemačkog proizvođača Rheinmetall koji ispaljuje projektile od 120 mm, oba mogu koristiti isto streljivo. Glavna je razlika što Abrams pokreće plinska turbina s oko 1500 KS, a Leopard 2 pokreće konvencionalni dizelski motor otprilike iste snage. Abrams se može kretati i na dizel, ali troši gotovo dvostruko više, a i zahtijeva više održavanja. Dakle, uz malo više troškova, Amerikanci bi mogli poslati tenkove koje su uspješno koristili u Iraku i Afganistanu. Imaju ih čak 2300 u rezervi. Bitna je razlika što ih u vojnom arsenalu imaju samo Amerikanci, a Leoparde koristi nekoliko europskih zemalja, što znači da bi više zemalja moglo pomoći Ukrajini s rezervnim dijelovima, popravcima i obukom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:00