ODLUKA SUDA EU

Svi europarlamentarci moraju imati covid potvrde, osim pet ‘pobunjenika‘. Ali, još nisu pobijedili

Do konačne odluke Suda, primjenjuje se uvjet obveznog testiranja za ulazak u Europski parlament za spomenute zastupnike

Dvorana Europskog parlamenta u Strasbourgu, ilustracija

 Roses Nicolas/abaca/Abaca Press/Profimedia

U hitnom postupku predsjednik Suda Europske unije djelomično je suspendirao odluku Europskog parlamenta kojom je uveden uvjet za ulazak u prostorije samo uz predočenje covid potvrde.

Predsjednik suda je time odgovorio na zahtjev petorice Zastupnika Europskog parlamenta.

Zastupnici koji su se pobunili su uglavnom iz krajnje desnice i ljevice. To su Francesca Donato iz Italije, Virginie Joron iz Nacionalnog fronta iz Francuske, Anne-Sophie Pelletier iz Francuske i Robert Roos iz Nizozemske.

Iako za sada nije poznato da li su se i oni žalili Sudu, zastupnici iz Hrvatske Kolakušić i Sinčić javno su se pobunili protiv ove mjere. Kolakušić je tu obvezu okarakterizirao kao "fašizam" optužujući administraciju Europskog parlamenta da traženjem "Covid Ausweisa" uskraćuju ljudima da sami odlučuju o sebi "na osnovu zdravog razuma, a ne straha".

- Greška današnjih neo-nacista je ista kao i ona koju su počinili njihovi preci: oni misle da mogu natjerati sve ljude na svijetu na potpuno poslušnost prema njihovoj ideologiji. Normalni inteligentni ljudi imaju onda snažnu želju za otporom i zaštitom slobode i živote svojih obitelji - napisao je Kolakušić.

Predsjednik Suda je naložio da se, do konačne odluke Suda, primjeni uvjet obveznog testiranja za ulazak u Europski parlament za spomenute zastupnike.

Ova mogućnost, odnosno izuzetak od obveze za predočenje covid-potvrde, se odnosi samo na one koji su se žalili na odluku Parlamenta. Za sve druge važit će odluka o obveznoj covid potvrdi. Europski parlament je upozorio sve zaposlenike da obveza vrijedi za sve, osim za one osobe koje su podnijele tužbu.

Glasnogovornik Europskog parlamenta je ipak rekao kako su zadovoljni jer je sud potvrdio da ove osobe moraju priložiti negativni test, čime potvrđuju da nisu zaraženi.

Europski Parlament je za sada jedina EU institucija koja je uvela predočenje covid potvrde kao uvjet za ulazak u svoje prostorije. Druge institucije to traže od posjetitelja, ali još uvijek nisu to zatražili od zaposlenika i dužnosnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. lipanj 2024 20:52