PRVA LINIJA SPECIJAL

Svi detalji operacije Overlord: Od 200.000 ‘zaboravljenih‘ njemačkih vojnika do najhrabrijeg čovjeka na svijetu

Matija Blaće objašnjava okolnosti koje su prethodile operaciji, pripreme saveznika, prioritete obrane njemačkih snaga te konačno sam tijek Dana D...

Iskrcavanje u Normandiji

 Paul Reynolds/Mediadrumworld.c/Media Drum World/Profimedia/Paul Reynolds/mediadrumworld.c/media Drum World/profimedia

U podcastu ‘Prva linija‘ koji možete gledati na portalu jutarnji.hr i YouTube kanalu Jutarnjeg lista, bavimo se vojnim, obrambenim i sigurnosnim pitanjima, a u specijalnim epizodama, kao što je ova, događajima, bitkama i osobama koje su obilježile povijest.


Prije točno 79 godina savezničke snage u rano jutro započele su iskrcavanje na Normandiju. Bio je to početak operacije kodnog naziva Overlord, kojom je pokrenuto oslobađanje Zapadne Europe od okupacije nacističke Njemačke. Ova ključna operacija saveznika pripremala se godinu dana, u nju su uloženi ogromni ljudski, vojni i financijski resursi, a u konačnici je rezultirala iskrcavanjem više od 2 milijuna trupa na obale Francuske - od toga samo prvog dana (Dana D), njih 160.000.

U ovom specijalnom izdanju Prve linije naš stručni sugovornik Matija Blaće objašnjava nam okolnosti i povijesni kontekst koji su prethodili operaciji, pripreme saveznika za iskrcavanje trupa, prioritete i koncepte obrane njemačkih snaga te konačno sam tijek Dana D i njegov neposredni učinak na bojište.


Video snimku podcasta pogledajte ispod


U prvom dijelu ovog podcasta, koji traje nešto više od sat vremena, možete čuti koje su operacije saveznicima omogućilo stjecanje iskustva u iskrcavanjima. Sve je počelo zapravo užasnom akcijom saveznika u Dieppeu 1942., a pravo iskustvo saveznici su stekli tijekom ratovanja u Sjevernoj Africi, a pogotovo tijekom iskrcavanja na Siciliju i potom u kopnenom dijelu Italije. Potom pričamo o tome kako su se Nijemci pripremali za očekivano iskrcavanje saveznika - od gradnje takozvanog Atlantikwalla, utvrda u Pas-De-Callaisu, ali i 200.000 vojnika koje je Hitler držao u Norveškoj vjerujući da je to najizglednija točka savezničkog napada. Također, Blaće objašnjava i tko je koordinirao njemačku obranu u Francuskoj, kolika je tu ulogu imao general Erwina Rommel i, najvažnije, kako su polovicom 1944. uopće izgledale njemačke trupe.

Naš sugovornik vrlo detaljno objašnjava i sve faze pripreme saveznika za Operaciju Overlord. To prvo uključuje niz varki kojima se Nijemce navelo da skrenu pogled od Normandije, dešifriranje njemačke komunikacije (uređaj Enigma), potom opsežno i iznimno važno oblikovanje bojišta ratom u zraku, ali i niz diverzantskih akcija francuskog pokreta otpora te, konačno, dotad neviđeno opsežnu logističku operaciju da se nekoliko milijuna trupa preveze do Otoka, opremi i utrenira do te mjere da mogu uspješno svladati neprijatelja.

Konačno, u zadnjem dijelu podcasta bavimo se samim Danom D, tijekom prvog dana iskrcavanja na Normandiju i svim što je za saveznike pošlo dobro, ali i što nije. Na kraju, Blaće razlaže kakav je točno bio učinak Dana D, ali i cijele operacije Overlord na zapadnom bojištu Drugog svjetskog rata.


Prethodne epizode podcasta Prva linija možete pogledati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:10