VRLO JE OZBILJNO

Svi bruje o velikom ratu, Amerikanci stacionirali 40.000 vojnika, ratni brodovi su na ključnim položajima, stižu i ‘Raptori‘

Bez obzira na superiornost izraelske vojne obuke, opreme, financija i obavještajnog aparata, Izraelu treba američka podrška

Ilustracija, američki nosač aviona USS Dwight D. Eisenhower tijekom misije u Zaljevu

 Mc2 Keith Nowak/u.s. Navy/zuma/Mc2 Keith Nowak/u.s. Navy/zuma

Sjedinjene Američke Države jačale su svoju vojnu prisutnost na Bliskom istoku tijekom protekle godine, a uskoro stižu i zračna pojačanja, piše američka medijska kuća CNN donoseći pregled položaja na kojima se nalaze američke snage, spremne pomoći savezniku Izraelu i zaštititi američke interese u regiji.

"Nikada nećemo oklijevati u zaštiti naših snaga i interesa na Bliskom istoku te u podršci obrane Izraela i naših partnera u regiji", ponovio je nedavno američki ministar obrane Lloyd Austin, nakon što su američke snage ponovno djelovale kako bi pomogle izraelskoj obrani od iranskog napada. Bilo je to drugi put ove godine da američke snage pomažu Izraelu u presretanju projektila iz Irana.

image

Nosač aviona Abraham Lincoln i brod klase Wasp Kearsarge u Arapskom moru

Brian M. Wilbur/Afp
image

Ratni brodovi America, Abraham Lincoln i Essex

Abaca/abaca Press/profimedia/Abaca/abaca Press/profimedia

Analitičari napominju da je američka podrška Izraelu ključna za sigurnost te zemlje, bez obzira na superiornost izraelske vojne obuke, opreme, financija i obavještajnog aparata u odnosu na susjedne zemlje. Osim toga, američke snage djeluju i kao mjera odvraćanja od napada na Izrael, koji od osnutka postoji u neprijateljskom okruženju. Prvog listopada, u utorak, dva američka mornarička razarača u istočnom Sredozemlju ispalila su otprilike 12 presretača s ciljem zaustavljanja gotovo 200 iranskih projektila ispaljenih prema Izraelu u znak odmazde zbog napada na Libanon. "Ponosan sam na vještinu i hrabrost američkih snaga", komentirao je tada Austin.

Američke snage bile su ranije ove godine i same meta u više navrata. Lokalne militantne skupine, koje uglavnom financira Iran, izvodile su napade niskog intenziteta na američke ciljeve u Iraku i Siriji. Ti napadi prorijedili su se posljednjih mjeseci, piše CNN. Međutim, regija danas pleše na rubu ponora i u tijeku je neviđena eskalacija sukoba.

Do kolovoza ukupan broj američkih vojnika na Bliskom istoku bio je oko 40.000. Unatoč tome, SAD želi jasno dati do znanja da bi opsežniji napadi izazvali snažan odgovor.

Početkom kolovoza Pentagon je najavio slanje udarne skupine nosača zrakoplova Abraham Lincoln (USS Abraham Lincoln Carrier Strike Group - CSG) u regiju, a ona je stigla kasnije tog mjeseca. Udarna skupina sastoji se od tisuća mornara i marinaca, raspoređenih na tri razarača i zrakoplovno krilo broda nosača zrakoplova. Početkom listopada nosač zrakoplova Lincoln, njegovo zrakoplovno krilo (koje se sastoji od osam eskadrila) te O‘Kane, jedan od razarača s vođenim projektilima u sastavu spomenute udarne skupine, nalazili su se u Omanskom zaljevu. Ratni brodovi Spruance i Frank E. Petersen Jr., također razarači s vođenim projektilima koji su dio udarne skupine, operirali su u Crvenom moru. Udarne skupine poput one Abraham Lincoln predstavljaju ključne komponente američke pomorske moći.

image

Požar blizu zračne luke Ben Gurion

Ahmad Gharabli/afp/profimedia/Ahmad Gharabli/afp/profimedia

Uz vatrenu moć koju donosi udarna skupina Lincoln, mornarica ima i nekoliko drugih razarača i dodatne sposobnosti u regiji.

Amfibijska borbena skupina (ARG) Wasp, specijalizirana za vojne akcije s mora na kopno (što uključuje humanitarne misije), te 24. ekspedicijska jedinica marinaca (MEU), namijenjena za brzu mobilizaciju i fleksibilnost, sastavljene su od otprilike 4500 mornara i marinaca. MEU je jedna od glavnih američkih snaga za krizno reagiranje; jedna od njezinih ključnih zadaća je sposobnost izvođenja evakuacije civila, odnosno američkih državljana. MEU je 2006. godine evakuirala tisuće Amerikanaca iz Libanona nakon izbijanja prethodnog rata između Izraela i Libanona.

Početkom listopada snage ARG i MEU - kao i ratni brodovi Bulkeley, Cole i Arleigh Burke - djelovali su u istočnom Sredozemlju. Ratni brodovi Murphy, Indianapolis i Stockdale operirali su u Crvenom moru.

Uz brojne zračne snage koje su već u regiji - uključujući lovce, transportne zrakoplove i zračne tankere - Pentagon je prije tjedan dana najavio da šalje dodatne zračne snage prema Bliskom istoku.

Zamjenica glasnogovornice Pentagona Sabrina Singh prošlog ponedjeljka je izjavila da će to uključivati zrakoplove F-22, F-16, F-15E i A-10 s pripadajućim osobljem. Riječ je o dodatnih nekoliko tisuća vojnika. Američko središnje zapovjedništvo izjavilo je prošli utorak da je jedna zrakoplovna eskadrila već stigla u regiju, a još tri su na putu.

Povrh toga, američka vojska ima tisuće konvencionalnih kopnenih vojnika na Bliskom istoku, protuzračnu obranu i topništvo, uključujući sustave raketa Patriot, sustave za borbu protiv dronova i sustave višecijevnih raketnih lansera velike pokretljivosti (HIMARS).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 16:15