BUJIČNE POPLAVE

Sveopći potop u Srbiji, evakuirano više od 200 ljudi: Bujice srušile most na Moravi, poplavljena hitna u Kragujevcu

Najkritičnija situacija u subotu je na području Kraljeva te Kragujevca

Most preko Zapadne Morave, koji spaja sela Mrčajevce i Slatinu, potpuno je uništen pred naletom nove bujice i obilnih padavina

 Twitter

Više od 200 ljudi je evakuirano, a izvanredna situacija na snazi je u 52 grada i općine u Srbiji nakon obilnih padalina koje su u manje od 48 sati prouzročile poplave, klizišta i odrone, rušile mostove, dijelove cesta i oštetile komunalnu infrastrukturu.

Najkritičnija situacija u subotu je na području Kraljeva gdje je, uz desetke poplavljenih kuća, kod mjesta Adrane voda odnijela i polovicu mosta premo rijeke Morave na Ibarskoj magistrali koja vodi do jugozapada Srbije.

U Kragujevcu je voda prodrla u hitni odjel Kliničko-bolničkog centra koji je prinudno promijenio režim rada i prima samo životno ugrožene pacijente.

Poplavni val kreće se ka jugu.

Prema izvješćima Radio-televizije Srbije (RTS), ekipe vatrogasca-spasilaca Sektora za izvanredne situacije MUP-a interveniraju u naseljima središnje i zapadne Srbije gdje su su rijeke i lokalni vodotokovi izlili u Jagodini, Trsteniku, Brusu, Kosjeriću i Sokobanji.

Najveća šteta pričinjena je stotinama kuća i stambenih objekata, javnih ustanova među kojima i bolnicama, tisuće hektara su pod vodom.

Bujične poplave nanijele su velike štete cestovnoj infrastrukturi.

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da se u subotu obilnija kiša očekuje na istoku i jugostoku zemlje, a u slivovima najmanje tri rijeke na istoku Srbije mogućni su visoki vodostaji koji će zahtijevati izvanrene mjere za obranu od poplava.

Slabljenje i prestanak padalina meteorolozi predviđaaju za nedjelju popodne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:18