ISTRAGA IDE DALJE

Švedski tužitelj potvrdio: ‘Pronađeni su ostaci eksploziva na mjestu sabotaže Sjevernog toka‘

U priopćenju se navodi da je ‘preliminarna istraga vrlo složena i opsežna‘ te da se rad nastavlja

Curenje plina iz Sjevernog toka 2

 Danish Defence/Upi/Profimedia

Švedski tužitelj Mats Ljungqvist, koji vodi istragu o oštećenjima na plinovodima Sjeverni tok 1 i 2, potvrdio je da se radilo o sabotaži i rekao da su pronađeni tragovi eksploziva.

- Tijekom istrage mjesta zločina koja je obavljena na licu mjesta u Baltičkom moru, izvršene su opsežne zapljene, a područje je pažljivo dokumentirano. Analiza koja je sada obavljena pokazuje tragove eksploziva na nekoliko pronađenih stranih predmeta. Rad na naprednoj analizi se nastavlja kako bi se mogli donijeti čvršći zaključci o incidentu - izjavio je Ljungqvist, prenosi Guardian.

U priopćenju se dalje navodi da je "preliminarna istraga vrlo složena i opsežna" te da se rad nastavlja. U priopćenju se ne navode imena osumnjičenih. Također se hvali suradnja vlasti u Švedskoj s onima u drugim zemljama. Završava se tvrdnjom da tužitelj u ovom trenutku ne može davati više informacija, te neće omogućiti daljnji pristup medijima.

Krajem rujna velika puknuća na cjevovodima uzrokovala su curenje plina koje je bilo vidljivo s površine Baltičkog mora.

Podvodne snimke od sredine listopada pokazale su razmjere štete. Krajem listopada rusko ministarstvo obrane optužilo je osoblje britanske mornarice da je diglo plinovode u zrak, ali nije iznijelo nikakve dokaze koji bi poduprli tu tvrdnju, što je London negirao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 14:55