TRAŽI SE NOVI MANDATAR

Švedski premijer odstupio s dužnosti nakon što mu je u parlamentu izglasano nepovjerenje

Lofven odbacio mogućnost prijevremenih izbora koji, kako je rekao na konferenciji za novinare, ‘nisu ono što je najbolje za Švedsku‘
Stefan Lofven
 Jonathan Nackstrand/AFP

Švedski premijer Stefan Lofven objavio je u ponedjeljak da odstupa s dužnosti, tjedan dana nakon što mu je u parlamentu izglasano nepovjerenje.

Predsjednik parlamenta tako je dobio zadaću pokušati pronaći novog mandatara.

Time je Lofven odbacio mogućnost prijevremenih izbora koji, kako je rekao na konferenciji za novinare, "nisu ono što je najbolje za Švedsku".

Njemu samom trebala su četiri mjeseca da formira vladu 2018. nakon izbora.

Švedski parlament 21. lipnja izglasao je nepovjerenje Lofvenu, što je socijaldemokratskom čelniku dalo tjedan dana da odstupi s dužnosti i prepusti mjesto novom mandataru ili da raspiše prijevremene izbore.

Nacionalistički Švedski demokrati iskoristili su priliku da organiziraju glasovanje o povjerenju nakon što je bivša komunistička Lijeva stranka prestala podržavati vladu lijevog centra zbog plana o ublažavanju kontrola cijena stanarina i novoizgrađenih stanova.

Krhka Lofvenova koalicija sa Zelenom strankom za većinu je od izbora 2018. ovisila o podršci dviju malih stranaka desnog centra i Lijeve stranke.

Zamršeni odnosi u parlamentu umanjuju šanse da će se iz postojećeg saziva formirati nova vlada.

Nova vlada, ili ona tehnička, vladala bi do općih izbora koji su po rasporedu zakazani za rujan iduće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:52