RUSKO UPOZORENJE

‘Švedski i finski planovi o pristupanju NATO savezu destabilizirat će svijet‘

Takvi planovi ne povećavaju sigurnost onih koji ga proširuju, ni onih koji mu se pridružuju, kazao je zamjenik šefa ruske diplomacije Sergej Rjabkov

Sergej Rjabkov

 Fabrice Coffrini/Afp/Profimedia/Fabrice Coffrini/Afp/Profimedia

Rusija smatra da su švedski i finski planovi o pristupanju NATO savezu destabilizacijski potez, rekao je u srijedu zamjenik šefa ruske diplomacije Sergej Rjabkov, u vrijeme kada se dvije države spremaju na ubrzani postupak ostvarivanja članstva u savezu.

"Proširenje Sjevernoatlantskog saveza smatramo isključivo destabilizacijskim čimbenikom u međunarodnim odnosima. ni drugim državama koje savez doživljavaju kao prijetnju", rekao je Rjabkov, a citirala ga je ruska novinska agencija Interfax.

Finska i Švedska su u svibnju najavile da će se prijaviti za članstvo u NATO savezu, navodeći rusku invaziju na Ukrajinu kao razlog za napuštanje njihove desetljećima duge neutralne vanjske politike.

Daljnje proširenje NATO-a do ruskih granica upravo je ishod koji je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da želi spriječiti započinjanjem invazije koju naziva "posebnom vojnom operacijom" u Ukrajini 24. veljače.

No, Rusija je slala dvosmislene poruke kada je u pitanju rizik za njenu sigurnost zbog finskog i švedskog ulaska u NATO.

"Što se proširenja tiče, Rusija nema nikakvog problema s tim državama - nikakvog. U tom smislu, ne postoji izravna prijetnja za Rusiju zbog proširenja (NATO-a) na te države", rekao je Putin u svibnju.

Turska, članica saveza, prvotno je prijetila da će blokirati finsko i švedsko pristupanje, navevši kao razlog švedsku podršku za kurdske militante i švedsku zabranu izvoza nekih vrsta oružja u Tursku.

Međutim, Turska je odustala od svojih prigovora glede pristupanja Švedske i Finske savezu u utorak, na početku trodnevnog samita NATO-a u Madridu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:03