PITANJE NEUTRALNOSTI

Švedska vladajuća stranka podijelila se oko učlanjenja u NATO, snažna frakcija odlučno se protivi toj ideji

Svibanj je ključni mjesec u kojem se očekuje da će Švedska i susjedna Finska donijeti odluku o eventualnom ulasku u Savez

Magdalena Andersson, švedska premijerka

 Martin Sylvest/Ritzau Scanpix/AFP

Unutar vladajuće socijaldemokratske stranke u Švedskoj pojavili su se prvi znaci otpora na moguću prijavu te zemlje za pridruživanjem NATO-u. Naime, svibanj je ključni mjesec u kojem se očekuje da će Švedska i susjedna Finska donijeti tu odluku, piše Guardian.

Švedska bi trebala objaviti izvješće o procjeni svoje sigurnosne politike do 13. svibnja, dva tjedna prije od planiranog, u što će biti uključeni predstavnici svih stranaka u švedskom parlamentu, Riksdagu.

Ministarstvo vanjskih poslova također treba izdati dokument o svojem stajalištu, prije nego što koalicijska vlada donese odluku, najkasnije do 24. svibnja. Socijaldemokrati nacionalnim izborima na jesen žele izbjeći podjele oko teme koja dovodi u pitanje gotovo 200 godina švedske neutralnosti.

Međutim, lokalni mediji u Švedskoj pišu da je ministrica klime i okoliša Annika Strandhäll, koja je također predsjednica saveznog odbora ženskog krila socijaldemokrata, rekla da ta frakcija ima 'dugu povijest borbe u pitanjima koja se tiču ​​mira, razoružanja, sporazumnog rješavanja konflikata i slobode vojnog savezništva'.

Stoga je Strandhäll rekla: 'Mi u saveznom odboru odlučili smo ostati u skladu s odlukama našeg Kongresa prema kojima Švedska treba biti vojno nesvrstana i izvan NATO-a.'

Finski predsjednik Sauli Niinistö rekao je da će svoje stavove iznijeti do 12. svibnja, dajući si vremena da reagira na ono što bi Vladimir Putin mogao reći na Dan pobjede Rusije 9. svibnja. Moskva je odbacila nagađanja da će Putin objaviti rat Europi 9. svibnja, ali je zaprijetila neodređenim posljedicama ako NATO prihvati Švedsku i Finsku kao članice.

Do nagle promjene u finskom javnom mnijenju prema Rusiji došlo je nakon invazije na Ukrajinu pa mnogi ondje više ne vjeruju Rusiji s kojom Finska dijeli granicu od 1300 kilometara.

Istraživanja finskog parlamenta pokazuju da gotovo dvije trećine zastupnika podržava članstvo u NATO-u. Vladajući socijaldemokrati trebali bi održati raspravu o tome 14. svibnja. Parlament će zatražiti stručno mišljenje o planu, ali istraživanja javnog mnijenja pokazuju povećanu podršku članstvu nakon Putinove invazije na Ukrajinu. Podrška bi se mogla popeti na 80 posto ako i premijerka Sanna Marin i predsjednik podupru članstvo. Predsjednik Niinistö trebao bi otputovati u dvodnevni posjet Švedskoj kasnije ovog mjeseca.

Britanski ministar obrane Ben Wallace bio je u srijedu u Finskoj u znak solidarnosti, dok su britanski vojnici sudjelovali u zajedničkim vježbama s finskim, američkim i estonskim postrojbama.

Zagovornici članstva u NATO-u podupiru zajedničku prijavu i Finske i Švedske koju treba predati NATO-u prije summita u Madridu 29. lipnja, kako bi NATO imao vremena odgovoriti pozivom za pridruživanje. Čini se da je Finska odlučna pridružiti se čak i ako se Švedska povuče.

Wallace je s finskom vojskom razgovarao o vrsti vojne potpore koju bi Ujedinjeno Kraljevstvo i druge sile NATO-a mogle pružiti u prijelaznom razdoblju između prijave i prihvaćanja pune zaštite prema članku 5. NATO saveza.

Ne očekuje se da će NATO snage biti stalno stacionirane u Finskoj u prijelaznom razdoblju, ali bi se mogle pojačati zajedničke vježbe.

Finska nije doživjela povećanje aktivnosti duž svoje granice s Rusijom niti dezinformacijske napade. Ali zemlja je poduzela korake da do sljedeće zime smanji svoju ovisnost o ruskim energentima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:04