PITANJE DEZINFORMACIJA

Švedska osnovala Agenciju za psihološku obranu od Rusije: ‘Ovo nije ministarstvo istine‘

Zadaća agencije bit će osnažiti sposobnost društva da prepozna i nosi se s dezinformacijama usmjerenima protiv Švedske

Cyber vojnici u sklopu Švedskih oružanih snaga; ilustracija 

 Fredrik Sandberg/AFP

Švedska je pokrenula novu agenciju čiji će zadatak biti braniti tu zemlju od dezinformacija, propagande i psihološkog ratovanja što je posljednji u nizu njezinih napora da razinu vojne i civilne obrane vrati na hladnoratovsku razinu, piše Telegraph.

Službeno otvorenje Švedske agencije za psihološku obranu dogodilo se isti dan kad je finski predsjednik Sauli Niinistö optužio Rusiju da se 'upliće u suverenost nekolicine država članica EU-a poput Švedske i Finske' tražeći od njih jamstva da neće dozvoliti širenje NATO saveza dalje na istok.

'Dezinformacije su prijetnja švedskoj demokraciji, našim zakonodavcima i našoj neovisnosti', kazao je u listopadu švedski ministar unutarnjih poslova Mikael Damberg na konferenciji za medije na kojoj je ujedno najavljeno da će Henrik Landerholm, bivši zamjenik dekana Švedskog vojnog sveučilišta biti čelnik nove agencije.

Landerholm je jedno vrijeme obnašao dužnost veleposlanika u Latviji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a također je član parlamenta iz redova Umjerene stranke desnog centra.

Prvi zadatak - zaštita izbora od dezinformacija

Na konferenciji je Damber kazao da će prvi zadatak nove agencije biti zaštititi izbore u Švedskoj od raznoraznih utjecaja koji su bili posebno vidljivi tijekom američkih predsjedničkih izbora 2016. i 2021. godine.

'Vrlo važna zadaća agencije u 2022. bit će osnažiti sposobnost društva da prepozna i nosi se s dezinformacijama usmjerenima protiv Švedske, a vezanih uz opće izbore', kazao je.

Nakon toga, Landerholm je Rusiju, Kinu i Iran imenovao zemljama koje plasiraju najviše dezinformacija usmjerenih protiv Švedske i dodao kako je toj propagandi često cilj jednostavno izazvati podjele u društvu i potkopati povjerenje u vlasti.

'Ako pogledamo kako su formirani narativi o tome kako Švedska funkcionira ili ne funkcionira, mnogo njih je usmjereno ka destabilizaciji ili potkopavanju povjerenja u vladine agencije', kazao je u intervjuu za švedski radio.

'Vidjeli smo da su takve stvari jako dobro funkcionirale u, recimo, SAD-u gdje su Rusi bili vrlo učinkoviti u sijanju nejedinstva u završnici izbora.'

Agencijinih 45 zaposlenika surađivat će sa švedskim obrambenim snagama i elementima civilnog društva poput medija, sveučilišta i središnje državne vlasti, kako bi ojačali psihološku razinu obrane te zemlje, kazao je Landerholm.

'Prvi dio posla nove agencije bit će analiza prijetnji, drugi otkrivanje ranjivosti švedskog društva na različite vrste utjecaja, a treći izgradnja razine otpornosti u samom društvu.'

'Ovo nije ministarstvo istine'

Studija švedske Agencije za civilne nepredviđene situacije (MSB), koja će uskoro biti objavljena, otkrila je da oko 10 posto Šveđana čita članke sa Sputnik Newsa, ruske međunarodne propagandne agencije.

Tekstovi Sputnika o Švedskoj često ismijavaju tu zemlju zbog njezinog stava prema feminizmu, LGBT pravima, portretiraju švedsku vladu i institucije kao slabe i nekompetentne i umanjuju prijetnju Rusije nastojeći odvratiti Švedsku od ulaska u NATO savez.

Prijašnji izvještaji MSB-a kazali su da ruska propagandna kampanja ima širi domet i cilj joj je polarizirati debate i posijati nejedinstvo diljem Europe.

Agencija će težiti tome da postavi ravnotežu između zaštite od propagande i traženja kontrole nad informacijama dostupnima javnosti, kazao je Landerholm.

'Ovo nije ministarstvo istine ili državno informativno vijeće kakvo je postojalo za vrijeme Hladnog rata. Želimo zaštititi slobodu mišljenja u ovoj zemlji', rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:13