DA ILI NE PAKTU

Švedska na povijesnoj prekretnici: ‘Postoji vrijeme prije i poslije 24. veljače, trebamo odluku‘

Vodstvo vladajuće Socijaldemokratske stranke u Švedskoj počinje s konzultacijama o eventualnom zahtjevu za pridruživanje NATO savezu

Švedski borbeni avion JAS 39 Gripen u letu

 Jonathan Nackstrand/Afp/Profimedia

Švedska rasprava o članstvu u NATO-u u petak je prebačena u višu brzinu sastankom čelnika vladajuće Socijaldemokratske stranke, na kojem se raspravljalo o potencijalnom apliciranju ove vojno neutralne zemlje za pridruživanje tom vojnom savezu.

Šestosatni sastanak upravnog tijela stranke u Stockholmu označio je, kako se očekuje, početak razdoblja konzultacija od otprilike četiri tjedna, prije nego što socijaldemokrati donesu konačnu odluku, koja se očekuje 24. svibnja ili blizu tog datuma, prenosi portal Politico.

Planirano je više fizičkih okupljanja vodstva, kao i online rasprave s lokalnim članovima stranke. "Vrlo je važno i pozitivno da se okupimo na razgovorima kao što to radimo danas", rekla je švedska ministrica okoliša Annika Strandhäll novinarima na putu na sastanak u zgradi parlamenta. "U stranci također vodimo dijalog kako bismo omogućili članovima da budu dio rasprave", rekla je.

Ishod internih razgovora socijaldemokrata vjerojatno će biti odlučujući za odluku hoće li se Švedska prijaviti za članstvo u NATO-u ili ne. Apliciranje za članstvo bio bi najveći vanjskopolitički obrat zemlje od pristupanja EU 1995. godine.

Dok su tri švedske oporbene stranke desnog centra prije nekoliko godina naginjale pridruživanju zapadnom obrambenom savezu - i njegovom središnjem konceptu međusobne obrane - socijaldemokrati su bili skeptični te blokirali svaki korak prema pristupanju.

Istraživanje: 51 posto građana za pridruživanje NATO-u

Vodeća lica socijaldemokrata - od ministra obrane Petera Hultqvista do premijerke Magdalene Andersson - dosad su odbijale komentirati jesu li promijenile mišljenje u kontekstu ruskog napada na Ukrajinu i hoće li se sada pridružiti glasovima za pridruživanje vojnom paktu.

No, odnedavno su se pojavile naznake da protivljenje stranke takvom potezu omekšava. "Očito je da postoji vrijeme prije i poslije 24. veljače (datum početka ruske invazije na Ukrajinu, op.a.)", rekla je Andersson u svom nedavnom govoru, misleći na datum ruske invazije na Ukrajinu.

Istraživanje javnog mnijenja koje je provela anketna agencija Novus, objavljeno ovog tjedna, pokazalo je da 51 posto švedske javnosti podržava apliciranje za članstvo u NATO-u.

Razvoj događaja u Švedskoj odražava sličan proces koji je u tijeku u susjednoj, također tradicionalno vojno neutralnoj Finskoj, gdje je najavljeno da će socijaldemokratska premijerka Sanna Marin službeno objaviti stav svoje stranke o zahtjevu za članstvo u NATO-u u narednim tjednima.

Izjave vodećih socijaldemokrata u finskom parlamentu ovog tjedna sugerirale su da stranka premijerke Marin podržava prijavu za pridruživanje te da bi zemlja mogla poduzeti taj korak prije ljeta.

Stopama Finske

"Mi u Finskoj nismo formalno donijeli odluku, ali već je jasno da postoji velika većina u parlamentu koja želi vidjeti Finsku u članstvu NATO-a prilično brzo", izjavio je Erkki Tuomioja, finski socijaldemokrat i bivši ministar vanjskih poslova, tijekom posjeta Stockholmu ovog tjedna.

Službeni Helsinki je prošlog tjedna objavio politički dokument u kojem se navode prednosti i nedostaci članstva u NATO-u, što je dovelo do poziva švedskih oporbenih zastupnika da Švedska ubrza proces odlučivanja.

U četvrtak je švedska vlada najavila da će višestranačko izvješće o obrambenoj politici - koje uključuje i raspravu o članstvu u NATO-u - biti objavljeno 13. umjesto 31. svibnja.

Online sastanci vodstva socijaldemokrata s lokalnim članovima trebali bi se održati 9., 10. i 12. svibnja, dok će niz visokih stranačkih osoba, uključujući ministricu vanjskih poslova Ann Linde i njezinu prethodnicu Margot Wallström, održati govore za lokalne stranačke skupine.

"Odabrani su jer su središnje ličnosti koje uživaju poštovanje i kredibilitet u našoj stranci, a također i zato što se razumiju u ovu problematiku", rekao je u petak tajnik Socijaldemokratske stranke Tobias Baudin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:39