ODGODA

Švedska istražuje dokaze u Assangeovom slučaju, zasad neće izdati istražni nalog

Julian Assange
 REUTERS

Švedsko tužiteljstvo odgodit će slanje zahtjeva Velikoj Britaniji za ispitivanje osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea o optužbama za silovanje iz 2010. dok ne završi s analizom dostupnih dokaza, priopćili su u srijedu iz tužiteljstva.

Assange trenutno služi 50-tjednu kaznu zbog kršenja uvjeta jamčevine, nakon što je sedam godina proveo u veleposlanstvu Ekvadora u Londonu kako bi izbjegao izručenje Švedskoj na ispitivanje o navodnom silovanju. Assange tu optužbu odbacuje.

Švedsko tužiteljstvo, koje istražuje navode, poručilo je na svojoj internetskoj stranici kako su započeli s analizom dokaza te da neće donijeti nikakvu značajnu odluku o svojim idućim koracima dok ne završe taj proces.

"To znači kako trenutno nije vjerojatno da će europski istražni nalog biti izdan", poručila je zamjenica direktora javnog tužiteljstva Eva-Marie Persson.

Tužiteljstvo je poručilo kako će nove informacije o istrazi objaviti najranije u kolovozu.

Europski istražni nalog preduvjet je da bi Persson mogla ispitati Assangea u Velikoj Britaniji.

Ona je u lipnju rekla, nakon što je švedski sud odbio zahtjev tužiteljstva za pritvaranje Assangea, da bi izdavanje istražnog naloga na neko vrijeme blokiralo Švedsku u traženju Assangeovog izručenja.

Pred Persson je krajnji rok za rješavanje slučaja kojemu zastara nastupa u kolovozu 2020. godine.

Slučaj je dodatno zamršen jer su američke vlasti već zatražile izručenje Assangea za 18 točaka optužnice, uključujući optužbu za zavjeru te kršenje zakona o špijunaži, za što se saslušanje planira održati u veljači.

Ukoliko bude optužen i osuđen u Švedskoj, Assangeu prijeti do četiri godine zatvora. Rekao je kako se protivi izručenju Švedskoj zbog straha da bi kasnije mogao biti prebačen u SAD.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:33