PRIMIRIJE MEĐU KARTELIMA

Svećenici uspjeli ono što nikome nije uspjelo godinama: ‘Sukobi su prestali, ali sve još visi o niti...‘

Narkokarteli u Meksiku iznuđuju novac od gotovo svih poduzeća na teritorijima koje kontroliraju

Ilustracija

 Eduardo Guerrero/Afp/Profimedia/Eduardo Guerrero/afp/profimedia

Meksički biskupi i svećenici dogovorili su primirje između zaraćenih narkokartela čiji su sukobi narušavali mir u državi Guerrero u južnom Meksiku. U četvrtak se odvio posljednji u nizu pokušaja da karteli nađu zajednički jezik i smanje krvave sukobe. Zaključak dogovora je kako će karteli podijeliti teritorij na kojem naplaćuju naknade za iznuđivanje i prodaju droge, bez toliko ubojstava, piše AP News.

Svećenik José Filiberto Velázquez koji je znao za pregovore, ali nije u njima sudjelovao, kaže da su u razgovorima sudjelovali vođe kartela Familia Michoacana i bande Tlacos.

- Oružani sukobi su prestali, iako cijeli sporazum visi o niti i ovisi o volji vođa, rekao je Velázquez.

Najkritičnije točke bile su u području duboko u planinama na kojima su ranije ovog tjedna snimljeni članovi kartela kako pucaju, šutiraju i spaljuju leševe 15-ak svojih neprijatelja.

Narkokarteli u Meksiku često snimaju mrtve ili zarobljene članove suparničkih bandi kako bi zastrašili neprijatelje, no ovaj put je snimka završila na društvenim mrežama. Lokalni mediji identificirali su mrtve kao napadače kartela La Familia.

Biskup Chilpancingo-Chilapa, José de Jesús González Hernández, prošli je tjedan rekao da su prvi pregovori propali jer se bande nisu htjele prestati boriti oko teritorija u državi na pacifičkoj obali. Te borbe u posljednjih nekoliko mjeseci rezultirale su desecima ubojstava i zatvorile ceste u dva grada.

- Tražili su primirje, no postavljeni uvjeti o podjeli teritorija nisu odgovarali jednom od vođa, rekao je biskup.

Predsjednik Andrés Manuel López Obrador odobrio je pregovore dok kritičari tvrde da oni ilustriraju do koje je mjere vladina politika nesuprotstavljanja kartelima dovela državu i ostavila građane da sami riješe mirovne sporazume s bandama.

- Svećenici, pastori i članovi svih crkava pomogli su u smirivanju situacije. Mislim da je to jako dobro, rekao je López Obrador dan nakon što je otkriveno postojanje pregovora.

Drugi je svećenik rekao kako je to implicitno priznanje da vlada ne može osigurati sigurne uvjete za stanovništvo. Mnogi Meksikanci pristali su platiti zaštitu narkokartelima iz straha da će biti napadnuti ili da će im domovi i poslovni prostori završiti u plamenu. Patila je i crkva pa su tako ubijeni i neki svećenici.

Narkokarteli i bande u Meksiku osim što se bave prodajom i krijumčarenjem droga, iznuđuju novac od gotovo svih poduzeća na teritorijima koje kontroliraju. Pod politikom Lópeza Obradora "zagrljaji, a ne meci", vlada je izbjegla izravan sukob s kartelima, dopuštajući im da preuzmu kontrolu nad desetak gradova srednje veličine gdje su cijene većine proizvoda više jer uključuju "porez" koji naplaćuju karteli.

Umirovljeni biskup Salvador Rangel, koji je bio na čelu biskupije Chilpancingo-Chilapa do 2022. i koji je razgovarao s vođama bandi radi postizanja mira, rekao je za Associated Press da primirja između bandi često ne traju dugo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:09