PIŠE INOSLAV BEŠKER

Svečanom misom na Trgu Sv. Petra u Vatikanu Benedikt XVI otvorio Godinu vjere

Pope Benedict XVI waves to faithfuls from the window of his apartment during his Sunday Angelus prayer in St. Peter's square at the Vatican on February 26, 2012. AFP PHOTO / ANDREAS SOLARO
 ANDREAS SOLARO

RIM - Papa Benedikt XVI otvorio je u četvrtak na svečanoj misi na Trgu Sv. Petra u Vatikanu katoličku Godinu vjere. Za nadnevak je odabrao pedesetu godišnjicu otvaranja Drugoga vatikanskog koncila.

Godina vjere pripada u Benediktovu inicijativu „Nove evangelizacije“, kojoj je posvećeno i sadašnje redovito zasjedanje Biskupske sinode, otvoreno u nedjelju na istome mjestu.

Ceremoniji su, u duhu ekumenizma, pribivali i pravoslavni ekumenski patrijarh carigradski Vartholomeos I, te primas engleske i svjetske Anglikanske crkve, canterburyjski nadbiskup Rowan Williams.

Veliku procesiju, kakvom je 11. listopada 1962. otvoren Koncil, danas su opetovale oko četiri stotine biskupa iz svega svijeta, a među njima i 14 od devedesetak preživjelih koncilskih otaca. I sadašnji Papa bio je sudionik Koncila, ali kao teološki stručnjak.

Evocirajući Drugi vatikanski koncil, Benedikt XVI je pozvao katolike da obnove čežnju kojom su ga iščekivali, ali bez nostalgije i bez istrčavanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 01:40