NOVA POŠAST

Sve više žrtava misterioznog tipa hepatitisa širom svijeta: ‘Pogađa dotad potpuno zdravu djecu, mlađu od 10 godina...‘

Ovaj vrlo težak, akutni tip hepatitisa otkriven je kod najmanje 170 djece u 11 zemalja svijeta

Dijete u bolnici u Indoneziji/Ilustracija

 Pande Putu/Alamy/Alamy/Profimedia

Troje djece u Indoneziji preminulo je od nove, misteriozne bolesti jetre, što čini najmanje četiri smrtna slučaja od te bolesti u svijetu.

Kako navodi britanski The Guardian, ovaj vrlo težak, akutni tip hepatitisa otkriven je kod najmanje 170 djece u 11 zemalja svijeta, a iz Svjetske zdravstvene organizacije priopćili su kako još nije ustanovljen uzrok. Među najranijim simptomima su mučnina, povraćanje, proljev i bol u trbuhu.

Indonezijsko ministarstvo zdravstva potvrdilo je da je prošlog mjeseca u bolnici u glavnom gradu Jakarti umrlo troje djece nakon što su imali te simptome. Djeca u dobi od dvije, devet i jedanaest godina također su razvili komplikacije poput grčeva, vrućice i gubitka svijesti te im nije bilo spasa, rekla je glasnogovornica ministarstva Siti Nadia Tarmizi.

- U ovom trenutku vjerujemo da se radi o slučajevima akutnog hepatitisa, ali to još istražujemo jer se čini kako bolest nije povezana s dosad poznatim slučajevima hepatitisa tipa A, B, C, D ili Rb - rekla je dodavši kako zdravstvene vlasti čine sve kako bi otkrile uzrok ove bolesti, uključujući iscrpno skeniranje na svaki poznati virus.

Pozvali su roditelje da se odmah jave u bolnice ako primijete da njihova djeca pokazuju neke od simptoma.

Nova bolest pogađa uglavnom djecu, najčešće mlađu od deset godina, koja nemaju prethodnih oboljenja, što je izazvalo veliku zabrinutost među zdravstvenim djelatnicima koji još uvijek vode borbu s covidom-19.

Svjetska zdravstvena organizacija priopćila je da se radi o "neočekivanom i značajnom rastu" slučajeva u Velikoj Britaniji, Irskoj i Nizozemskoj, a najviše su pogođena dotad zdrava djeca.

Centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti u SAD-u priopćio je u petak da je devetero djece pozitivno na patogen kojeg su nazvali adenovirus 41. Radi se o patogenu koji, poznato je, uzrokoju gastroenteritis kod djece, no dosad nije uzrokovao hepatitis, posebice kod inače zdrave djece.

Adenovirusi se, zaključuje Guardian, obično šire bliskim kontaktom, kapljičnim putem te kontaktom s kontaminiranim površinama. Postoji više od 50 vrsta adenovirusa, većina ih uzrokuje blaže bolesti poput prehlade, no neki mogu biti i vrlo ozbiljni.

O novom, misterioznom soju hepatitisa jučer smo razgovarali s Lornom Stemberger Marić, pedijatrijskom infektologinjom iz Infektivne klinike "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu o čemu opširnije možete pročitati OVDJE

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 02:52