NEOBIČNA BOLEST

Sve više ljudi u državama SAD-a u kojima je legalizirana marihuana prijavljuje teške tegobe: ‘Grče se, povraćaju...‘

Pacijenti često dolaze na Hitnu i ispovraćaju sve što imaju u želucu, što može trajati satima
Ilustracija
 Bsr Agency/Alamy/Alamy/Profimedia

U državama SAD-a koje su legalizirale marihuanu posljednjih mjeseci zabilježena je neuobičajena pojava. Korisnici kanabisa, uključujući tinejdžere, sve češće dolaze na hitni prijem i žale se na teške crijevne tegobe.

- Grče se, držeći se za trbuh, žale se na jake bolove u trbuhu i mučninu - opisuje dr. Sam Wang, specijalist dječje hitne medicine i toksikolog u Dječjoj bolnici u Coloradu. Wang dodaje da pacijenti često dolaze na hitnu i ispovraćaju sve što imaju u želucu, što može trajati satima.

- Tada znamo da se vjerojatno radi o sindromu kanabinoidne hiperemeze – ističe dr. Wang. Sindrom kanabinoidne hiperemeze (Cannabis hyperemesis syndrome/CHS) zabilježen je u medicini 2004. godine, kada je skupina australskih istraživača napravila istraživanje nad 19 kroničnih korisnika marihuane koji su često patili od bolova u trbuhu i trzanja. Znanstvenici su s vremenom ustanovili da simptomi nestaju nakon prestanka uporabe kanabisa, ali i da se pojave nakon što su ponovno počeli pušiti marihuanu.

Od 19 promatranih, više od pola reklo je da koriste izuzetno vruće kupke ili tuširanje za liječenje svojih simptoma. Kako se počelo pojavljivati ​​sve više slučajeva sindroma kanabinoidne hiperemeze, vruće kupke i mlazovi vode postali su učestali kućni tretman.

- Pacijenti se često žale na mučninu u večernjim satima, no kažu da je rješavaju vrućim tušem. To je postala vrlo učestala praksa – rekao je dr. Wang kojem nije jasno zašto baš vrući tuševi.

Naime, tetrahidrokanabinol ili THC, glavni psihoaktivni spoj u marihuani, ima pristup tjelesnim receptorima za bol pa se pretpostavlja da osjećaj ekstremne vrućine prekida ciklus boli, čime se ublažavaju simptomi.

Zanimljivo je da su THC i drugi kanabinoidi u biljci marihuane često korišteni za ublažavanje boli, pogotovo kod pacijenata oboljelih od raka, kojima doktori žele smanjiti nuspojave kemoterapija. Unatoč popularnosti marihuane kao lijeka protiv boli, rezultati studija o njezinoj učinkovitosti bili su različiti jer postoji mnogo faktora o kojima ovisi, od fizičkog stanja pojedinca, pa do konzumirane količine. Količina THC-a u marihuani porasla je u posljednjih 20 do 30 godina. Naime, devedesetih je prosjek udjela THC-a bio oko 4 ili 5 posto. Sada je u Coloradu prosječni postotak od 15 do 20.

Podaci pokazuju da je Sindrom kanabinoidne hiperemeze nacionalni problem. Studija iz 2020. pokazala je da između 2005. i 2014., kada je samo medicinska marihuana bila legalna u većini država, gotovo jedna od pet osoba u SAD-u hospitaliziranih zbog povraćanja, rekla da je istovremeno upotrebljavala kanabis.

Od travnja su 17 država i Kolumbijski distrikt legalizirali marihuanu za odrasle osobe. Istraživanje Pew Research Centra pokazalo je da većina odraslih Amerikanaca (60 posto) kaže da bi marihuana trebala biti legalna za medicinsku i rekreacijsku upotrebu. Uz takvu podršku, vrlo vjerojatno će još više država legalizirati marihuanu u nekoliko nadolazećih godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:26