DVOJBENO PITANJE

Sve veći broj članica EU sumnja u efikasnost AstraZenecinog cjepiva kod starijih. Njega je RH naručila najviše

Njemačka je bila prva koja je još prije preporuke EMA-e odlučila ne koristiti to cjepivo za starije od 65 godina
 Jane Barlow/POOL/AFP

Iako je Europska agencija za lijekove EMA odobrila korištenje cjepiva AstraZenece kod svih punoljetnih osoba, sve je veći broj država članica EU koje sumnjaju u efikasnost tog cjepiva kod starijih osoba.

Njemačka je bila prva koja je još prije preporuke EMA-e odlučila ne koristiti to cjepivo za starije od 65 godina. Jučer su istu odluku donijele i Belgija, Švedska, Francuska i Poljska. S tim da je Belgija išla korak dalje i preporučila korištenje samo za mlađe od 55 godina.

Belgijska vlada jučer je prihvatila preporuku Vrhovnog zdravstvenog vijeća koje je zaključilo da je cjepivo AstraZeneca "vrlo efikasno za građane dobi 18 do 55 godina".

Nitko od njih ne kaže da cjepivo nije djelotvorno već da nemaju još dovoljno dokaza o tome.

"Trenutno dostupni podaci za osobe iznad 65 godina su ograničeni na samo mali uzorak i ne daju mogućnost za siguran zaključak koliko su cjepiva sigurna i djelotvorna za ovu populaciju. Zbog toga preporučujemo cjepivo za djelatnike u zdravstvu i osobe mlađe od 65 godina", poručio je francuski nacionalni institut za zdravstvo.

Belgijski ministar zdravstva Frank Vandenbroucke pojasnio je kako će pratiti daljnje rezultate istraživanja i iskustva. "Ako niste sigurni za starije osobe, naravno da ćete preporučiti korištenje tog cjepiva za osobe mlađe od 55 godina", rekao je.

Belgija će zbog ovoga morati preispitati svoju strategiju cijepljenja jer su računali i na cjepiva AstraZenece.

Poljska je pak odlučila cjepivo AstraZenece koristiti za građane od 18 do 60 godina.

Podsjetimo, Hrvatska je naručila najviše upravo AstraZenecinog cjepiva, 2,7 milijuna doza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 02:40