ZAVLADALA PANIKA

Sve se preokrenulo: Hitno stopirali veliku isporuku za Rusiju i pošiljku preusmjerili prema - SAD-u!

Tradicionalni američki saveznik na Bliskom istoku, kojemu Washington pomaže donacijom jedne milijarde dolara svake godine, povukao iz dogovora s Rusijom

Vojska Egipta i SAD-a

 U.s. Army/Zuma Press/Profimedia/U.s. Army/zuma Press/profimedia

Egipat je pauzirao plan za opskrbu raketama ruske vojske u Ukrajini nakon diplomatske ofenzive Washingtona, piše američki dnevnik Washington Post pozivajući se na pet dokumenata američke obavještajne službe koji su nedavno procurili u javnost, ali se o njima još nije pisalo.

Američki mediji, češljajući dokumente koje je objavio mladi pripadnik zračnih snaga američke nacionalne garde, već su ranije otkrili da je egipatski predsjednik Abdel Fatah El-Sisi u veljači naložio svojim suradnicima da drže planove zemlje o prodaji oružja Rusiji u tajnosti zbog savezništva sa Sjedinjenim Državama, kako "ne bi bilo problema sa Zapadom". Međutim, tradicionalni američki saveznik na Bliskom istoku, kojemu Washington pomaže donacijom jedne milijarde dolara svake godine, povukao iz dogovora s Rusijom, i to nakon što su u Egipat doletjeli američki dužnosnici uključujući i ministra obrane. Podaci iz dokumenata upućuju na to da je administracija predsjednika Joea Bidena u slučaju Egipta nedavno izvojevala diplomatsku pobjedu protiv Rusije. Umjesto slanja raketa Rusiji, Egipat je, čini se, odlučio prodati Americi topovsku municiju kalibra 152 i 155 milimetara, koju će Washington poslati Ukrajini čije su zalihe municije u brutalnim bitkama presušile uoči najavljene proljetne ofenzive. Iz dokumenata se također čita da je Egipat u zamjenu za to tražio i američku pomoć za poboljšanje svoje vojne proizvodnje.

Michael Hanna, programski direktor u Međunarodnoj kriznoj skupini, nevladinoj organizaciji za sprječavanje konflikata u svijetu, za Washington Post je komentirao kako sama činjenica da postoji konkurencija otvara prostor Egiptu za traženje usluga od Sjedinjenih Država. "Za pretpostaviti je da će to ići na uštrb demokracije i ljudskih prava u Egiptu", poručio je Hanna. Iz dokumenata se ne može utvrditi je li Egipat odlučio u potpunosti otkazati dogovor s Rusijom o prodaji raketa po cijeni od 1500 dolara po komadu. Kairo je i Rusiji postavio uvjet dodatne pomoći egipatskoj vojnoj industriji.

Strateški važan igrač

Jedan strani veleposlanik u Kairu za Washington Post je komentirao da novi dokumenti pokazuju da je Kairo podcijenio američku reakciju na potencijalnu prodaju oružja Rusiji te da je pokušao maksimizirati korist od obje strane. Naime, Egipat osim s Amerikom oduvijek održava posebne odnose i s Moskvom, a strateški je zemlja na sjeveru Afrike važan međunarodni igrač zbog položaja u susjedstvu Izraela i Sueskog kanala.

Novoobjavljeni dokumenti nastali su dijelom na temelju tzv. signalnog obavještajnog rada u koji pripada i prisluškivanje. Pokrivaju razdoblje između početka veljače i početka ožujka, a bili su namijenjeni vodeći dužnosnicima u Pentagonu. Među ostalim, saznaje se da su Sisi i ministar za ratnu proizvodnju Mohamed Salah al-Din razgovarali o cjenkanju s Rusima oko cijene raketa. Ministar je predsjedniku rekao da mogu tražiti koliko žele jer su "Rusi spremni kupiti bilo što". Predsjednik Sisi tada je predložio da od Rusa zatraže posebnu opremu u svrhu poboljšanja kvalitete egipatske robe. "Čini se da je Sisi zaustavio daljnje planove vezano za Rusiju nakon dolaska američkih dužnosnika, uključujući Bretta McGurka i Barbaru Leaf, dužnosnike iz Bijele kuće specijalizirane za Bliski istok, koji su došli krajem veljače, te nakon posjeta ministra obrane Lloyda Austina početkom ožujka", piše WP.

Sis prisluškivan?

U dokumentu od 8. ožujka navodi se da je Sisi izrazio sumnju da su njegovi razgovori prisluškivani te je ministru obrane Mohamedu Zakiju naredio "oprez prilikom rasprave o vojnim zahtjevima stranih zemalja poput Rusije". Zaki je Sisiju rekao da se odlazak egipatske delegacije 12. i 13. ožujka u Rusiju, vjerojatno na potpisivanje ugovora, odgađa dok "stvari ne budu jasnije". Dokumenti otkrivaju i da je Sisi iskazivao nezadovoljstvo odnosima sa SAD-om navodeći da Amerika više nema ništa za Egipat niti joj išta treba od Egipta. Zbog promjene geopolitičke situacije uloga Egipta je američkoj vladi postala od sekundarne važnosti. U dokumentima se spominje i kako su na bojištu u Ukrajini viđeni tenkovi namijenjeni ruskom izvozu u Egipat čime se sugerira da je vojna suradnja Rusije i Egipta počela i ranije iako je Egipat zauzeo neutralan stav prema ratu u Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 12:25