ZASTOJ

Sve se glasnije šuška da je Putin odustao od velikog cilja: ‘Nema napretka, vojska gubi volju‘

Sve veća mogućnost vojnog zastoja mogla bi pomoći u uspješnom završetku mirovnih pregovora koji su u tijeku s obje strane

Uništena kolona oklopnih vozila u Buči, zapadno od Kijeva

 Aris Messinis/Afp

Rusija ima velikih problema s napretkom u i oko Kijeva, rekli su zapadni dužnosnici u četvrtak poslijepodne, a sada se "postavlja pitanje namjerava li Moskva uopće pokušati napasti Kijev ili ne", piše Guardian.

Procjenjuje se da je u borbama do sada poginulo oko 7.000 ruskih vojnika, a uništeno je i 10% opreme napadačke vojske, što dovodi do pitanja ima li vojska na terenu volju za nastavak borbe.

- Bio bih prilično oprezan u smislu mog razumijevanja ruskih namjera u vezi s Kijevom, rekao je jedan zapadni dužnosnik, napominjući da su ruske snage pokušavale opkoliti ukrajinski glavni grad, ali nisu uspjele postići nikakav stvarni napredak ni na sjeverozapadu ni na istoku.

- Mislim da se postavlja pitanje namjerava li Moskva sada pokušati napasti Kijev ili ne, a ne znam odgovor na to - kazao je dužnosnik.

- Učiniti to, po mom sudu, sa ili bez bombardiranja, bilo bi jako skupo. Možda bi čak bilo moguće da se Ukrajina do kraja bori protiv Rusije, dodao je dužnosnik, a sve veća mogućnost vojnog zastoja mogla bi pomoći u uspješnom završetku mirovnih pregovora koji su u tijeku s obje strane.

Velika Britanija i druge zapadne zemlje vjeruju da te rasprave postaju sve ozbiljnije, ali ostaje nejasno je li Rusija u ovom trenutku "u kompromitirajućem raspoloženju", nakon što je Vladimir Putin u srijedu navečer ustvrdio da je moguće da bi "pronacističkom režimu u Kijevu" moglo "doći u ruke oružje za masovno uništenje".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 05:23