'KAPITAL I IDEOLOGIJA'

'SVATKO STARIJI OD 25 GODINA TREBAO BI DOBITI 120.000 € U KEŠU' Čuveni ekonomist ima ideju kako kapitalizam učiniti pravednijim, evo što sve predlaže

 
Thomas Piketty
 Profimedia, Sipa Press

Šest godina nakon što ga je knjiga "Kapital u 21. stoljeću", prodana u više od 2 milijuna primjeraka, katapultirala među najutjecajnije mislioce današnjice, francuski ekonomist Thomas Piketty objavit će njezin nastavak pod nazivom "Kapital i ideologija".

Riječ je o još jednom monumentalnom djelu koje se proteže na čak 1232 stranice (otprilike kao "Rat i mir" Lava Nikolajeviča Tolstoja), a u njoj se dodatno razrađuju ideje o koncentraciji bogatstva. Na police francuskih knjižara knjiga će stići u četvrtak, a engleski prijevod očekuje se u ožujku iduće godine.

Kako navodi Guardian, osim analize ideja koje su opravdavale nejednakost kroz povijest, Piketty u novoj knjizi zdvaja i nad nemoći tradicionalnih stranaka ljevice i desnice, a iznosi i vlastite ideje o redistribuciji bogatstva i o tome kako postići pravedniji ekonomski sustav.

Među prijedlozima koje Piketty iznosi u knjizi, a koje spominje Guardian, ima nekoliko ideja koje će sigurno potaknuti žustru raspravu među ekonomistima i političarima, a možda i široj javnosti.

Tako bi, prema Pikettyju, zaposlenici neke tvrtke trebali imati polovicu pozicija u upravnom odboru kompanije, a glasačka snaga čak i najvećih dioničara trebala bi biti ograničena na 10% od ukupnog broj glasova. Predvidljivo, predlažu se i znatno viši porezi na nekretnine, čak do 90% za najveća imanja. Nadalje, svakome tko navrši 25 godina Piketty bi jednokratno isplatio 120.000 eura, a uveo bi i individualizirani porez na emisije CO2, koji bi se izračunavao tako da prati "karbonski otisak" svake osobe, to jest njegov ili njezin "doprinos" globalnom zagrijavanju.

Iako nema sumnje da će mnogi ove ideje proglasiti preradikalnima i neostvarivima, čini se da Pikettyja to nimalo ne dira. U intervjuu za francuski tjednik L’Obs rekao je da ga ne brine utjecaj koji bi provođenje njegovih prijedloga moglo imati na burze.

- To će utjecati na sulude cijene nekretnina u Parizu, a stvorit će i nove društvene grupe čiji će pripadnici postati vlasnici (nekretnina) i dioničari - rekao je Piketty.

Kapital u 21. stoljeću, Pikettyjeva knjiga iz 2013., jedna je od rijetkih knjiga o ekonomiji koja je popularnost stekla i među širim masama, te su je, s obzirom na njezinu ambicioznost i kontekst objave, mnogi uspoređivali s velikim djelom Johna Maynarda Keynesa "Opća teorija zaposlenosti, kamate i novca".

No, za razliku od Keynesa, Piketty je popularniji bio kod širih masa nego kod vlastodržaca te je njegov poziv na globalni porez na bogatstvo naišao na gluhe uši.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:13