ZVIJEZDA DESNICE

Svađa se s Bruxellesom i sve više vremena provodi s autokratima svijeta - Putinom, Alijevim, Erdoganom...

Prošle je godine Viktor Orbán proveo 60 dana na međunarodnim putovanjima, izračunao je britanski Guardian

Viktor Orban i Vladimir Putin u Pekingu, krajem 2023.

 Grigory Sysoev/Sputnik/Profimedia/Grigory Sysoev/sputnik/profimedia

Sve više izoliran od drugih članica EU, mađarski premijer Viktor Orbán povezuje se s autokratskim političarima širom svijeta, kao i s ekstremno desnim strankama europskih zemalja.

Prošle je godine Viktor Orbán proveo 60 dana na međunarodnim putovanjima, izračunao je britanski Guardian. Kina, Katar, Turska, Azerbajdžan, Turkmenistan, Srbija, Egipat, Gruzija i Argentina, među zemljama su koje je posjetio. Popis njegovih sugovornika je kao neki "tko je tko" od globalnih autokrata: Vladimir Putin, Xi Jinping, Ilham Alijev, Recep Tayyip Erdoğan.

Kritičari kažu da Orbana sada zanima samo međunarodno umrežavanje, dok bježi od domaćih problema. Orbán sve više vremena troši na svoje vanjskopolitičke ambicije, unutrašnju politiku gurnuo je u drugi plan. Tražeći pažnju na globalnoj sceni, zanemaruje domaće izazove: obrazovanje, zdravstvo, troškovi života, ističu njegovi oponenti.

Mađarska više od desetljeća nazaduje u primjeni demokratskih standarda i zbog toga je u sukobu s Bruxellesom. Posljednjih mjeseci postala je još izoliranija u EU i NATO-u: Orbán je iritirao saveznike blokiranjem paketa financijske pomoći Ukrajini, tumači Guardian, mađarski je parlament odugovlačio s ratifikacijom švedske kandidature za pridruživanje NATO-u.

Premijer Orbán "gradi alternativu zapadnom pristupu", rekao je za Guardian mađarski dužnosnik koji je želio ostati anoniman. "Njegova ideja je da je Zapad u padu, azijske i južnoameričke zemlje predstavljaju budućnost", tumači.

"On sebe vidi u međunarodnoj areni, želi da ga se smatra jednom od vodećih europskih ličnosti", kaže Attila Ara-Kovács, zastupnik Europskog parlamenta iz mađarske oporbene Demokratske koalicije. "Ono što također igra ulogu, njegovi su sve veći neuspjesi kod kuće", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 21:52