TKO IZ HRVATSKE?

Sutra se dovršava kadrovska križaljka u Bruxellesu, na pomolu je blitz podjela fotelja: ‘Sve ćemo riješiti u jednom potezu‘

Europski čelnici su se okupit će se ponedjeljak u Bruxellesu na neformalnom sastanku kako bi raspravili tko će preuzeti glavne funkcije

Ursula von der Leyen, Andrej Plenković i Kyriakos Mitsotakis

 Kommersant Photo Agency/Ddp Usa/Profimedia/Kommersant Photo Agency/ddp Usa/profimedia

Njemački kancelar Olaf Scholz smatra da će odluke o top pozicijama u Bruxellesu - uključujući potvrdu još jednog mandata Ursule von der Leyen - biti donesene brzo, čime je stao uz bok francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu, piše Politico.

‘Odluke o najvažnijim mjestima koja treba popuniti u Europi kako bi Europska unija mogla djelovati, donijet će se vrlo brzo‘, rekao je Scholz u intervjuu za medije na marginama G7 samita.

Europski čelnici su se okupili u ponedjeljak u Bruxellesu na neformalnom sastanku kako bi raspravili tko će preuzeti top pozicije, uključujući i mjesto predsjednika Europske komisije i šefa za vanjsku politiku.

Neslužbena odluka trebala bi biti donesena u ponedjeljak, a službena potvrda trebala bi stići tijekom idućeg samita Europskog vijeća od 27.-28. lipnja.

Prema Scholzovim riječima, ‘svi se slažu da treba brzo riješiti sva ta pitanja, u jednom potezu.‘

Ranije ovog tjedna, Macron je također rekao kako vjeruje da bi odluke o najvišim položajima u Bruxellesu mogle biti donesene već idućeg tjedna.

Von der Leyen se nada osvojiti još jedan mandat na čelu Europske komisije nakon uspjeha njezine Europske pučke stranke na EU izborima ranije ovog mjeseca.

Scholz, koji je više puta javno podržao von der Leyen, kaže kako se ‘čini da će Ursula von der Leyen dobiti i drugi mandat‘.

‘Kao što znate, vlada koju vodim to je omogućila u vlastitom koalicijskom sporazumu. Zato vjerujem da je sada samo važno da se sve obavi brzo i koherentno. U tome ćemo i uspjeti‘, rekao je.

Njemački kancelar također je kazao da bi se von der Leyen trebala kloniti saveza sa strankama krajnje desnice.

Govoreći o talijanskoj premijerki Giorgiji Meloni, koja je bila domaćin ovotjednog samita G7 u Pugliji, Scholz je rekao da ‘nije tajna da ona predstavlja krajnju desnicu političkog spektra‘. ‘Postoje političke razlike koje su sasvim očite i koje znače da radimo u vrlo različitim stranačkim obiteljima‘, dodao je.

‘Kada je riječ o Europi, smatram da je vrlo važno da se budući predsjednik Komisije može osloniti na tradicionalne demokratske stranke u Europskom parlamentu, odnosno konzervativce koji su dio Europske pučke stranke, socijaldemokrate i liberale. A nakon rezultata na europskim izborima, to bi moglo uspjeti.‘

Da bi osigurala drugi mandat, von der Leyen će trebati i potporu većine u Europskom parlamentu - najmanje 361 od 720 zastupnika. Postignu li čelnici EU-a dogovor o čelnim pozicijama do kraja mjeseca, parlament bi već 18. srpnja mogao glasovati o izboru sljedećeg predsjednika Europske komisije.

Podsjetimo, predstavnica Hrvatske u EK dosad je bila Dubravka Šuica koja je uz poziciju povjerenice za demografiju imala i funkciju potpredsjednice Komisije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 04:01