SASTANAK

Susret Orbana i Janše pred izbore u obje države, izvršit će pregled stanja odnosa

Službeni posjet Orbana u ponedjeljak bit će treći njegov susret s Janšom u Sloveniji u posljednjih šest mjeseci

Viktor Orban i Janez Janša, arhivska fotografija

 Ales Beno/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Predsjednici vlada Mađarske i Slovenije Viktor Orban i Janez Janša sastat će se u ponedjeljak u slovenskoj Lendavi i potpisati sporazum o zajedničkom financiranju djelatnosti svojih manjina u tom pograničnom području, na sastanku koji je i izraz njihove političke bliskosti, a pred skorašnje parlamentarne izbore u obje države.

Ured slovenskog premijera naveo je da će tom prilikom biti izvršen pregled stanja u bilateralnim odnosima sa susjednom državom koja je sedmi po redu vanjskotrgovinski partner Slovenije, a s kojom zadnjih godina jačaju gospodarske veze.

Mediji ukazuju i na simboličku poruku susreta zbog prijateljstva i bliskih političkih veza Orbana i Janše, s obzirom na to da se u Sloveniji 24. travnja održavaju parlamentarni izbori, a tri tjedna prije toga i u Mađarskoj.

Domaća lijeva oporba često optužuje Janšu da je tijekom svog dvogodišnjeg mandata u vanjskoj i europskoj politici napravio velik zaokret zemlje prema modelu "iliberalnih demokracija" u srednjoj i istočnoj Europi koji predstavlja Orban, te da je pogodovao mađarskom kapitalu s bliskim vezama s Orbanom pri investicijama u području bankarstva, energetike, turizma, ali i medija u Sloveniji.

Službeni posjet Orbana u ponedjeljak bit će treći njegov susret s Janšom u Sloveniji u posljednjih šest mjeseci: u rujnu Orban je bio gost na međunarodnom Bledskom forumu, a istog je mjeseca vodio mađarsku državnu delegaciju na zajendičkom susretu dviju vlada u Celju.

Janša i Orban susreli su se u Lendavi i Celju i u svibnju 2018. godine, neposredno pred tadašnje parlamentarne izbore, kad je mađarski premijer sudjelovao na predizbornom kongresu Janšine Slovenske demokratske stranke (SDS), izrazivši mu tako političku potporu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 19:07